Lazactekercs sajtkrémmel és paradicsomsalátával
2014. december 09. írta: St.Rosine

Lazactekercs sajtkrémmel és paradicsomsalátával

Könnyű és finom előétel az ünnepekre, kezdő háziasszonyoknak is ajánlott!

elso_kep.jpg Lazactekercs sajtkrémmel és paradicsomsalátával (4-6 fő részére)

A tekercshez:

4 db tojás, 200 g friss spenót (esetleg fagyasztott), 100 g reszelt sajt (pl.: ementáli vagy gouda), ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors és reszelt szerecsendió, 100 g reszelt parmezán, 200 g zöldfűszeres vagy natúr krémsajt, 200 g füstölt lazac, 1/2 db citrom leve

A salátához:

Kb. 250-300 g paradicsom, kb. 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors és néhány levél friss bazsalikom

 

Előkészítés: kb. 5-10 perc, elkészítés: kb. 25 perc (+ 6 óra hűtés)

 

A tojásokat egy tálban habverővel habosra verjük, fűszerezzük, belekeverjük a konyhakész spenótot (a spenót előkészítését lásd itt), és a reszelt sajtot, majd a masszánkat alaposan összeforgatjuk. Egy tepsire sütőpapírt helyezünk, erre rászórjuk a parmezánt, kb. 25x20 cm-es téglalap alakot formázunk belőle, erre ráöntjük a folyékony tojásmasszánkat, szépen megigazítjuk és előmelegített sütőbe tolva, 200 °C-on (légkeveréses) 10-12 perc alatt készre sütjük.

masodik_kep.jpg

Miután a tésztánk kihűlt, megfordítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, megkenjük krémsajttal, elosztjuk rajta a lazacszeleteket, és megcsepegtetjük citromlével.

harmadik_kep.jpg

Műanyag fóliát kitekerünk, ráhelyezzük a „lepényünket”, henger formára felcsavarjuk, a fóliát alaposan rátekerjük, a végeit lekötjük és legalább 6 órára betesszük a hűtőbe.

Tálalás előtt 20 perccel nekiállhatunk a salátánk elkészítéséhez. A megmosott paradicsomokat cikkekre vágjuk, a leveses belsejét kimetszük, éles késsel alávágva eltávolítjuk a héját, majd a visszamaradt paradicsomhúst apró kockára vagy vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba téve ízesítjük balzsamecettel, sóval, borssal, megcsepegtetjük olívaolajjal és megszórjuk frissen vágott bazsalikommal, és egy kanállal lazán átforgatjuk.

Tálalásnál személyenként 3 vékony szelet lazacos tekercset rézsútosan levágunk, a tányéron mellé helyezünk egy vagy két evőkanál paradicsomsalátát, amit egy szép bazsalikomlevéllel díszíthetünk (ropogós kenyérszeleteket kínálhatunk hozzá).

negyedik_kep.jpg

  • Vigyázzunk a só használatával, mert a sajtok és a lazac is sós, így könnyen elsózhatjuk az ételünket (elsőnek inkább csak keveset adjunk a masszához, majd kóstoljuk meg)!
  • A tekercs elengedhetetlen „tartozéka” a paradicsomsaláta. Nagyon jól harmonizál a paradicsom és a balzsamecet édeskés íze, a hal füstös-sós ízvilágával, ezért csak akkor készítsük el a karácsonyi asztalra, ha jó minőségben be tudjuk szerezni a paradicsomot, mert különben csalódás lesz a fogás!
  • A spenótot alaposan nyomkodjuk ki (tegyük gézbe vagy konyharuhába), mielőtt a tojáshoz kevernénk!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr416966915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása