Szalvétagombóc aszalt gyümölcsökből főzött kompóttal és édes tejföllel körítve
2015. február 13. írta: St.Rosine

Szalvétagombóc aszalt gyümölcsökből főzött kompóttal és édes tejföllel körítve

Egy finom téli desszert a szalvétagombóc rajongóinak!

masodik_szalgomb.jpg Szalvétagombóc aszalt gyümölcsökből főzött kompóttal és édes tejföllel körítve (4 fő részére)

A gombóchoz: 300 g száraz zsemle, 1/2 rúd Bourbon vanília, 300 ml tej, 50 g vaj, 30 g cukor, 25 g liszt

A kompóthoz: 300 g vegyes aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, körte, alma), 400-450 ml narancslé, 50 g birsalmazselé, 1 db csillagánizs, 2 db szegfűszeg, (adhatunk hozzá még egy 1/2 rúd Bourbon vaníliát is)

Az öntethez: 200 ml zsíros tejföl, 1 evőkanál porcukor

A pirításhoz: 50 g vaj

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: 80 perc + kb. 40 perc a szalvétagombóc hűtése

 

A zsemléket felkockázzuk, a tejet a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt), a vajjal és a cukorral felfőzzük, majd a vanília rudat kidobjuk, a tejet a zsömlékre öntjük, alaposan átkeverjük és 20 percig pihentetjük. Ezt követően hozzákeverjük a lisztet, további 5 percet pihentetjük, majd ellenőrizzük a tészta állagát.

Ennek a legjobb módja, ha egy kis gombócot gyúrunk a tésztából és forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, ha nem esik szét, akkor megfelelő a gombóc állaga, ha szétesik, akkor 10-15 g lisztet keverünk még a tésztánkhoz.

Ha jó a tésztánk, akkor egy műanyag fóliát kitekerünk, a lencsefőzelék mellé kínált szalvétagombóchoz hasonlóan a masszánkat kb. egy 25 cm hosszú „csíkban” rákanalazzuk, henger alakúra felcsavarjuk és a végeit madzaggal (esetleg cérnával) lekötjük. Forrásban lévő, enyhén sós vízben 35 perc alatt készre főzzük, miután elkészült a vízből kivesszük, kicsomagoljuk, és hagyjuk kihűlni.

Amíg a szalvétagombóc fő, elkészítjük a kompótot és az öntetet. A kompóthoz a gyümölcsöket nagyobb darabokra vágjuk, a narancslével, a zselével és a fűszerekkel kb. 15 perc alatt, időnként megkeverve, közepes lángon készre főzzük. Az öntethez a tejfölt összekeverjük a szitált porcukorral.

Miután a szalvétagombóc kihűlt kb. 2 cm vastagon felszeleteljük, a szeleteket vajon megpirítjuk, és azonnal a forró kompóttal és a hideg öntettek kínáljuk.

  • A szalvétagombóc sütéséhez használt vajhoz adhatunk még egy kevés kikapart vaníliát vagy egy gondolatnyi őrölt fahéjat, de a gombóc tésztáját is ízesíthetjük (a vanílián kívül/mellett) akár fahéjjal, akár egy kevés tonkababbal.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr477162027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása