Olcsón finomat Koppenhágában
2014. december 26. írta: St.Rosine

Olcsón finomat Koppenhágában

Torvehallerne KBH, a város legmenőbb gourmet piaca

Ha valaki megkérdezné, hogy mi jut eszembe a dán fővárosról először, biztosan azt válaszolnám, hogy gyönyörű, majd azzal folytatnám, hogy iszonyatosan drága, de ennek ellenére megéri felkeresni.

elso_5.jpg

Koppenhága a gasztroturisták Mekkája. Városszerte rengeteg kisebb-nagyobb delikátesz bolt, kifőzde, büfé és étterem kínálja a skandináv és a világ különböző konyháinak remekműveit (bővebben itt, itt és itt).

noma.jpg

Az északi metropoliszban tizenhárom 1 és két 2 Michelin-csillagos étterem (bővebben itt) üzemel - ez egyedülálló a régióban - azonban legnagyobb büszkesége kétségkívül a Noma, amelyet többször választottak a világ legjobbjává.

Amikor kitaláltuk, hogy csinálhatnánk egy „mini” kirándulást Dániában és Svédországban - Trelleborg-Koppenhága-Helsingør-Helsingborg-Lund-Trelleborg útvonallal - azonnal elkezdtem keresni azokat a helyeket, ahová érdemes lenne betérnünk. Így bukkantam rá Koppenhága egyik legjobb és egyben megfizethető gasztronómiai célpontjára a Torvehallerne KBH névre hallgató piacra. (Mielőtt valaki felháborodna a cikk címén és írna egy kacifántos kommentet, gyorsan leszögezem, hogy az észak-európai árak (a bérekhez hasonlóan) sokkal magasabbak, mint Magyarországon, ezért az „olcsó” jelzőt a koppenhágai és az általános skandináv árakhoz képest kell érteni.)

bejarat.jpg

Torvehallerne KBH a legnagyobb koppenhágai piac. 7000 m²-en, egymás mellett két fedett csarnokban, több mint 60 stand várja az idelátogatókat.

2011. szeptember 2-án nyitotta meg kapuit az Israels-Plads-on, választéka egyszerűen lenyűgöző: friss halak, húsok, zöldségek, gyümölcsök, csokoládék, kávék, fűszerek, sütemények, szendvicsek, pástétomok, kenyerek... Szóval minden, ami szem-szájnak ingere!

A piaccal kapcsolatban több forrás is megjegyzi (magyarul itt, németül itt), hogy a konfitált kacsás szendvicsért (szaftos kacsahús, bagett, mustár és rukkola) mindenképpen be kell ide ugrani, de engem sokkal jobban érdekeltek a friss tengeri cuccok és a hagyományos dán szendvicsek.

Az interneten talált kép alapján bukkantam rá a HAV-ra, ami egy büfés halbolt.

jo_tal.jpg

Az általunk összeválogatott tállal két-három fő is kellemesen jóllakhat. A halas, kagylós, rákos tapasok egyszerűen lenyűgözőek voltak. Nem igazán lehetne megnevezni a legjobbat, de nálam talán a zöldpetrezselymes kagylósaláta és a chilis polipsaláta egy picivel kiemelkedett a mezőnyből.

hal_fasirt.jpg

Ha már ott vagyunk, akkor a tapasok mellett érdemes rendelnünk a frissen sütött halas fasírtokból is.

Egy másik nagy álmom teljesült azzal, hogy megkóstolhattam a Smørrebrød-ot, ami számomra egyet jelent a dán konyhával.

szenyo.jpg

Ezeket a tradicionális dán szendvicseket kismillió módon össze lehet állítani, azonban az alap, hogy csak a legkiválóbb helyi nyersanyagokat használják fel az elkészítésükhöz. A kenyér lehet például rozs- vagy hagyományos búzalisztből; megkenhetik vajjal, esetleg valamilyen krémmel, salátával; pakolhatnak rá halakat, kagylókat, rákokat, illetve különböző felvágottakat, és sült húsokat. Nem ritka a sajtos, valamint a főtt tojásos változat sem. A szendvicsek élvezeti értékét a számtalan friss és tartósított zöldséggel (paradicsom, újhagyma, csemege uborka stb.), fűszerrel, ízesítővel fokozhatják.

suti.jpg

A tapasok és szendvicsek után, aki még érez magában erőt bátran kipróbálhatja a helyi süteményeket is, mert biztosan nem fog csalódni bennük.

A piacot nagyon könnyű megközelíteni, mivel 100 m-re található a Nørreport metrómegállótól.

Nyitva tartás:

hétfő - csütörtök: 10:00-19:00

péntek: 10:00-20:00

szombat: 10:00-18:00

vasárnap: 11:00-17:00

kávé és pékáru hétfőtől-péntekig 7:00 órától, szombat-vasárnap: 8:00 órától.

cím: Torvehallerne KBH, Frederiksborggade 21, 1360 Koppenhága

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr687006465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.12.27. 11:21:07

És szuper jó a kávéjuk (Coffee Collective) is, na meg jó időben a két épület közötti placcon meg lehet enni a bent vásárolt kajákat!

St.Rosine 2015.01.02. 14:33:25

Mi sajna szakadó esőben jártunk ott, így bent, a standok közt kialakított kis asztalkáknál állva, de nagyon elégedetten toltuk a finomságokat ;)!
süti beállítások módosítása