Ha valaki megkérdezné, hogy mi jut eszembe a dán fővárosról először, biztosan azt válaszolnám, hogy gyönyörű, majd azzal folytatnám, hogy iszonyatosan drága, de ennek ellenére megéri felkeresni.

Koppenhága a gasztroturisták Mekkája. Városszerte rengeteg kisebb-nagyobb delikátesz bolt, kifőzde, büfé és étterem kínálja a skandináv és a világ különböző konyháinak remekműveit (bővebben itt, itt és itt).

Az északi metropoliszban tizenhárom 1 és két 2 Michelin-csillagos étterem (bővebben itt) üzemel - ez egyedülálló a régióban - azonban legnagyobb büszkesége kétségkívül a Noma, amelyet többször választottak a világ legjobbjává.
Amikor kitaláltuk, hogy csinálhatnánk egy „mini” kirándulást Dániában és Svédországban - Trelleborg-Koppenhága-Helsingør-Helsingborg-Lund-Trelleborg útvonallal - azonnal elkezdtem keresni azokat a helyeket, ahová érdemes lenne betérnünk. Így bukkantam rá Koppenhága egyik legjobb és egyben megfizethető gasztronómiai célpontjára a Torvehallerne KBH névre hallgató piacra. (Mielőtt valaki felháborodna a cikk címén és írna egy kacifántos kommentet, gyorsan leszögezem, hogy az észak-európai árak (a bérekhez hasonlóan) sokkal magasabbak, mint Magyarországon, ezért az „olcsó” jelzőt a koppenhágai és az általános skandináv árakhoz képest kell érteni.)

Torvehallerne KBH a legnagyobb koppenhágai piac. 7000 m²-en, egymás mellett két fedett csarnokban, több mint 60 stand várja az idelátogatókat.
2011. szeptember 2-án nyitotta meg kapuit az Israels-Plads-on, választéka egyszerűen lenyűgöző: friss halak, húsok, zöldségek, gyümölcsök, csokoládék, kávék, fűszerek, sütemények, szendvicsek, pástétomok, kenyerek... Szóval minden, ami szem-szájnak ingere!
A piaccal kapcsolatban több forrás is megjegyzi (magyarul itt, németül itt), hogy a konfitált kacsás szendvicsért (szaftos kacsahús, bagett, mustár és rukkola) mindenképpen be kell ide ugrani, de engem sokkal jobban érdekeltek a friss tengeri cuccok és a hagyományos dán szendvicsek.
Az interneten talált kép alapján bukkantam rá a HAV-ra, ami egy büfés halbolt.

Az általunk összeválogatott tállal két-három fő is kellemesen jóllakhat. A halas, kagylós, rákos tapasok egyszerűen lenyűgözőek voltak. Nem igazán lehetne megnevezni a legjobbat, de nálam talán a zöldpetrezselymes kagylósaláta és a chilis polipsaláta egy picivel kiemelkedett a mezőnyből.

Ha már ott vagyunk, akkor a tapasok mellett érdemes rendelnünk a frissen sütött halas fasírtokból is.
Egy másik nagy álmom teljesült azzal, hogy megkóstolhattam a Smørrebrød-ot, ami számomra egyet jelent a dán konyhával.

Ezeket a tradicionális dán szendvicseket kismillió módon össze lehet állítani, azonban az alap, hogy csak a legkiválóbb helyi nyersanyagokat használják fel az elkészítésükhöz. A kenyér lehet például rozs- vagy hagyományos búzalisztből; megkenhetik vajjal, esetleg valamilyen krémmel, salátával; pakolhatnak rá halakat, kagylókat, rákokat, illetve különböző felvágottakat, és sült húsokat. Nem ritka a sajtos, valamint a főtt tojásos változat sem. A szendvicsek élvezeti értékét a számtalan friss és tartósított zöldséggel (paradicsom, újhagyma, csemege uborka stb.), fűszerrel, ízesítővel fokozhatják.

A tapasok és szendvicsek után, aki még érez magában erőt bátran kipróbálhatja a helyi süteményeket is, mert biztosan nem fog csalódni bennük.
A piacot nagyon könnyű megközelíteni, mivel 100 m-re található a Nørreport metrómegállótól.
Nyitva tartás:
hétfő - csütörtök: 10:00-19:00
péntek: 10:00-20:00
szombat: 10:00-18:00
vasárnap: 11:00-17:00
kávé és pékáru hétfőtől-péntekig 7:00 órától, szombat-vasárnap: 8:00 órától.
cím: Torvehallerne KBH, Frederiksborggade 21, 1360 Koppenhága