Cseh gasztrotúra: Prága
2015. július 21. írta: St.Rosine

Cseh gasztrotúra: Prága

Sört, konfitált kacsát és ropogós kolbászt kóstoljunk Prágában, azonban a kürtőskalácsot ne erőltessük!

magyar_starop.jpg

Mit és hol együnk Prágában?

A „mit”-re talán sokkal egyszerűbb a válasz, mint a „hol”-ra. Mivel nem vagyok egy rutinos „Prága turista” (korábban kétszer utaztam át kocsival és vagy tízszer vonattal a városon), ezért nem igazán volt saját tapasztalatom a helyi éttermekről, mellette többen előre figyelmeztettek, hogy a belvárosi vendéglősök előszeretettel verik át a turistákat, de ez szerintem a világ minden nagyvárosában előfordulhat.

masodik_kep_3.jpg

Ilyen előzmények után kezdtem el alaposabban olvasgatni a témában. A Tripadvisor-nál nem lehet külön a hagyományos cseh ételeket kínáló helyekre rákeresni, de az „európai” és a „kelet-európai” kategóriát kijelölve számos közül választhatunk. A „kutatást” követően nekem egy hentesbolt (Naše Maso; kritika: itt) és két étterem - az U Kroka (kritika: itt) és a V Korunni (kritika: itt) - nyerte el leginkább a tetszésem. Ezek meglátogatása azonban elmaradt, mivel az élet közbeszólt, így mindkét nap csak a szállásunk étterméig jutottunk (Hotel U Kříže; Újezd 20, Prága,)

A cseh konyhát már ifjú kamaszként volt szerencsém próbálgatni, amikor is a szomszédunkba egy cseh-magyar család költözött (a feleség született cseh földön, és jó pár receptet sikerült tőle beszereznem).

Ezek közül egyértelműen a masszív, knédlivel és káposztával körített húsételek (például: csülök, tarja, oldalas, kacsa) nyerték el leginkább a tetszésemet (nem mindenki szereti ezt, erről például itt olvashatunk), amelyeket egyáltalán nem lehet kalóriaszegény és szívbarát fogásokként ajánlani, de szerintem ez nem is probléma.

kacsa_1.jpg

Kacsát természetesen nem csak Prágában, hanem egész Csehországban érdemes rendelni, de amikor megérkeztünk a fővárosba, úgy gondoltam, hogy nem várhatok tovább ezzel, így az első adandó alkalommal kértem egy adagot, amit kétféle knédlivel (kenyér és krumpli) és káposztával körítettek, s jó sok kacsazsírral locsoltak meg.

porkolt.jpg

Ugyanilyen finom volt a sörrel főzött pörkölt is kenyérknédlivel és tócsnival.

cseh_tal.jpg

A harmadik főétel azonban sajnos meg sem közelítette az első kettőt. A „nagy cseh tál” néven kínált fogásban a húsok inkább szárazak, mintsem omlósak voltak, a kolbászt valószínűleg „takarékossági” okokból megfelezték, ellenben a köretet egyáltalán nem sajnálták.

sor_egy.jpg

A fogások mellé a ház sörét kértük, azaz egy korsó Únětický-t.

Prágát járva kötelező kipróbálni a finom cseh kolbászokat, amelyeket a Vencel-tér mellett (erről bővebben itt; és itt) a város több pontján is kínálnak.

Mi a Károly híd tövénél kóstoltunk

pragai_kolbasz.jpg

egy prágai (pražská klobása)

regi_pragai_kolbasz_2.jpg

és egy „ó prágai” kolbászt (staropražská klobása). Személy szerint nekem a fűszerezése miatt az első jobban ízlett, de a második is nagyon rendben volt.

Trdelník „kalandoroknak”!

Amin viszont elsőre nagyon meglepődtem, hogy lépten-nyomon kürtőskalácssütőkbe botlik a gyanútlan utazó. Az egész várost átjárja a fahéj és a vanília illata, mivel szinte minden kapualjban megbújik egy „Trdelník” (bővebben: itt  és itt) sütő, amit „Old Czech Tradition”-ként hirdetnek.

A kalácsok mérete a hazai fele, az ára majdnem a duplája, a minősége jobb estben eléri a magyar „vásári” kategóriát. A sütemény borításnál kivétel nélkül az utóborítással találkoztam, igaz ezek közül számomra új volt az ismert vaníliás, fahéjas, diós,

mogyoros_kalacs.jpg

mogyorós, mandulás mellett

karamellas_kalacs.jpg

a karamellás, a csokis, illetve a vaníliakrémes.

Véleményem szerint a trdelníket nem érdemes Prágába kipróbálni, mivel meg sem közelítik az erdélyi klasszikus, házi kürtőskalácsot! (Azonban azt el kell ismernem, hogy a boltok kialakítása kivétel nélkül sokkal vonzóbb, mint a magyar fővárosban található bodegák többsége!)

 

4,5 millió külföldi és 800.000 belföldi vendég kereste fel 2014-ben Prágát, ezzel szemben Budapestre 3 millió külföldi és 400.000 hazai vendég érkezett.

A két város közti jelentős különbségnek számtalan oka van, az egyik talán az, hogy a cseh turisztikai szakemberek és a város döntéshozói jobban definiálták a fővárosukat, mint mi, mivel Prága a köztudatban az „arany város”, de mellette egyértelműen a „sör városa” is.

sorok.jpg

 

Staropramen Látogatóközpont

Prágában remek söröket kóstolhatunk, ugyanakkor - ha időnk engedi - felfedezhetjük a főzésének módját is! Valószínűleg ezért hozták létre a Staropramen Látogatóközpontját, amely nem messze található az Anděl metrómegállótól (pontos cím: Nádražní 43/84, 150 00 Prága).

A központ kialakítása fiatalos, interaktív, tehát abszolút megfelel a 21. század elvárásainak, igaz nekem talán már túlságosan is trendi és ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül!

A látogatóközpont „légmentesen” el van zárva a gyártól, és öt kisebb-nagyobb helyiségből áll, amelyeket kísérő nélkül tekinthetünk meg. Az első három teremben megismerhetjük a gyár történetét. A negyedik helyiségben réz főzőüstöket láthatunk, miközben egy kisfilm segítségével bemutatják nekünk a sör alapanyagait és a főzés technológiáját. A negyedik terem egy palackozó kicsinyített mása, míg az ötödikben nyomon tudjuk követni a Staropramen útját a gyártól az általunk kiválasztott országba.

(A központról egy rövid videót itt találhatnak.)

A cseh mellett angolul, németül és ha jól emlékszem, akkor oroszul is indulnak csoportok, felnőtteknek 199 koronáért, amelyben benne van még egy korsó sör is, amit a látogatás végén a gyár bárjában fogyaszthatunk el.

Én ugyan jobban szeretem a hagyományosabb gyárlátogatásokat (például Stralsundban a Störtebeckert), de egyáltalán nem bántam meg, hogy jelentkeztem erre az túrára!

 

Ami kimaradt:

Egyértelműen a kinézett, de fel nem keresett éttermeket sajnálom a legjobban, amelyekre a következő utunk során remélem jut majd idő.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr487575388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása