Finom tojássaláta, amit kínálhatunk magában is, de jobb héjában főtt burgonyával és füstölt pisztránggal, hogy a böjtölés ne teher, hanem élvezet legyen!
Újhagymás-zöldborsós tojássaláta burgonyával és pisztránggal (4 fő részére)
A majonézmártáshoz: 2 db tojássárgája, 250 ml olaj, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 100 ml zsíros joghurt (vagy tejföl), ízlés szerint só, porcukor (vagy kristálycukor), frissen őrölt fekete bors
A salátához: 8 db tojás, 1 doboz zöldborsó konzerv (280 g), 4-5 db újhagyma, 1 db savanykás alma, kb. 2 evőkanál citromlé, ízlés szerint: bazsalikom, turbolya, tárkony, és metélőhagyma (lehetőség szerint frisset használjunk)
Mellé: héjában főtt burgonya (kb. 600 g) és füstölt pisztrángfilé (4 szelet = 250 g)
A díszítéshez: 1 db alma (+ 1 evőkanál citromlé), ízlés szerint friss zöldfűszerek, én a bazsalikom mellett kerti zsázsát használtam
Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 30 perc + érdemes legalább 1 órát hűtőben érlelni a salátát
8 db tojást megfőzzük (forrástól számított 10 perc alatt), közben elkészítjük a majonézmártást. A tojássárgáját a mustárral és egy csipet cukorral kézi robotgép segítségével összekeverjük, majd a legnagyobb fokozatra kapcsolva elkezdjük belecsepegtetni az olajat. Miután a tojássárgája az olajjal kezd összeállni, már vékony sugárban is önthetjük az olajat a mártásba. Miután az olaj elfogyott és az alapunk sűrű masszává állt össze, ízesítjük sóval, borssal (tehetünk hozzá még esetleg cukrot is), és citromlével, belekeverjük a joghurtot és félretesszük.
A tojásokat megpucoljuk, 4 darabot tojásvágóval vagy késsel 6 cikkre vágunk, ezeket egy tányéron hűvös helyre félretesszük. A maradék 4 tojást kettévágjuk, a sárgájukat villával átnyomva hozzáadjuk a majonézhez, a fehérjét késsel apróra kockázzuk és ezt is beleforgatjuk az alapba. Az újhagymát felkarikázzuk (csak a fehér és világoszöld részeit), az almát négy részre vágjuk, a magházat kivágjuk, majd apró kockákra aprítjuk (citromlével megcsurgatjuk). A friss zöldfűszereket finomra metéljük és a hagymával, almával, valamint a zöldborsóval együtt belekeverjük a majonézbe.
Megkóstoljuk, ha kell ízesítjük sóval, borssal, esetleg citromlével, a félretett tojáscikkeket óvatosan hozzáforgatva azonnal vagy egy kis hűtést követően héjában főtt burgonyával és füstölt pisztránggal kínáljuk.
- A majonéz készítésénél vigyázzunk, hogy tényleg csepegtessük az olajat, mert különben kicsapódik és kezdhetjük elölről az egészet!
- Kisebb méretű burgonyákat válasszuk köretnek az ételhez, mert ezek mutatósabbak. A pontos tálalás miatt ne felejtsük el, hogy ezek főzési ideje kb. 20 perc és a pisztrángot is érdemes legalább 20-30 perccel a tálalás előtt szobahőmérsékleten „felmelegíteni”, mert úgy erőteljesebb és finomabb az íze!
- Az ételt - az adag méretétől függően - adhatjuk főételnek vagy hideg előételnek is.