Újhagymás-zöldborsós tojássaláta burgonyával és pisztránggal
2015. február 20. írta: St.Rosine

Újhagymás-zöldborsós tojássaláta burgonyával és pisztránggal

Finom tojássaláta, amit kínálhatunk magában is, de jobb héjában főtt burgonyával és füstölt pisztránggal, hogy a böjtölés ne teher, hanem élvezet legyen!

Újhagymás-zöldborsós tojássaláta burgonyával és pisztránggal (4 fő részére)

A majonézmártáshoz: 2 db tojássárgája, 250 ml olaj, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 100 ml zsíros joghurt (vagy tejföl), ízlés szerint só, porcukor (vagy kristálycukor), frissen őrölt fekete bors

A salátához: 8 db tojás, 1 doboz zöldborsó konzerv (280 g), 4-5 db újhagyma, 1 db savanykás alma, kb. 2 evőkanál citromlé, ízlés szerint: bazsalikom, turbolya, tárkony, és metélőhagyma (lehetőség szerint frisset használjunk)

Mellé: héjában főtt burgonya (kb. 600 g) és füstölt pisztrángfilé (4 szelet = 250 g)

A díszítéshez: 1 db alma (+ 1 evőkanál citromlé), ízlés szerint friss zöldfűszerek, én a bazsalikom mellett kerti zsázsát használtam

 

Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 30 perc + érdemes legalább 1 órát hűtőben érlelni a salátát

 

8 db tojást megfőzzük (forrástól számított 10 perc alatt), közben elkészítjük a majonézmártást. A tojássárgáját a mustárral és egy csipet cukorral kézi robotgép segítségével összekeverjük, majd a legnagyobb fokozatra kapcsolva elkezdjük belecsepegtetni az olajat. Miután a tojássárgája az olajjal kezd összeállni, már vékony sugárban is önthetjük az olajat a mártásba. Miután az olaj elfogyott és az alapunk sűrű masszává állt össze, ízesítjük sóval, borssal (tehetünk hozzá még esetleg cukrot is), és citromlével, belekeverjük a joghurtot és félretesszük.

A tojásokat megpucoljuk, 4 darabot tojásvágóval vagy késsel 6 cikkre vágunk, ezeket egy tányéron hűvös helyre félretesszük. A maradék 4 tojást kettévágjuk, a sárgájukat villával átnyomva hozzáadjuk a majonézhez, a fehérjét késsel apróra kockázzuk és ezt is beleforgatjuk az alapba. Az újhagymát felkarikázzuk (csak a fehér és világoszöld részeit), az almát négy részre vágjuk, a magházat kivágjuk, majd apró kockákra aprítjuk (citromlével megcsurgatjuk). A friss zöldfűszereket finomra metéljük és a hagymával, almával, valamint a zöldborsóval együtt belekeverjük a majonézbe.

Megkóstoljuk, ha kell ízesítjük sóval, borssal, esetleg citromlével, a félretett tojáscikkeket óvatosan hozzáforgatva azonnal vagy egy kis hűtést követően héjában főtt burgonyával és füstölt pisztránggal kínáljuk.

  • A majonéz készítésénél vigyázzunk, hogy tényleg csepegtessük az olajat, mert különben kicsapódik és kezdhetjük elölről az egészet!
  • Kisebb méretű burgonyákat válasszuk köretnek az ételhez, mert ezek mutatósabbak. A pontos tálalás miatt ne felejtsük el, hogy ezek főzési ideje kb. 20 perc és a pisztrángot is érdemes legalább 20-30 perccel a tálalás előtt szobahőmérsékleten „felmelegíteni”, mert úgy erőteljesebb és finomabb az íze!
  • Az ételt - az adag méretétől függően - adhatjuk főételnek vagy hideg előételnek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr757186279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.21. 12:38:26

Csak pár megjegyzés és egyik sem bántásból (és mindegyik csak szvsz).
Túl sok mindent használsz díszítéshez, egy elég.
A majonézes cucc elégé szét folyt én egy külön tányérkába tettem volna.
Nem szép ha a hal lelóg a tányéról.

Mivel érdemelte ki az a hal, hogy ez történt vele?

St.Rosine 2015.02.21. 14:41:55

Kedves The Man!

Köszönöm az észrevételeidet! A díszítésnél időnként kedvelemem a skandináv minimalizmust, de néha szeretem, ha az étel egy kicsit eklektikus, ez most talán pont az.
A majonézmártás sajna már csak ilyen, amíg az alap kemény, mint a beton, addig a mártás a citromlétől, és a joghurttól, majd a saláta az egyéb, enyhén "nedves" hozzávalóktól kicsit hígabb lesz (főleg, ha még áll egy kicsit a hűtőben). Szóval ha külön pakolom, akkor a hal és a krumpli nagyon magányosan árválkodott volna a tányérban.
A hal lelógásával teljesen egyetértek, ezt elnéztem!
Az utolsó felvetésedre, szegény hallal annál jobb dolog nem is történhetett volna, minthogy az én tányéromon fejezi be földi pályafutását ;)!
Üdv:
St.Rosine

St.Rosine 2015.10.06. 14:07:37

@Chaoyang: Igazán nincs mit, nagyon szívesen ;)!
süti beállítások módosítása