Finom és tápláló leves, ami 30 perc alatt elkészül!
Póréhagymaleves krumplival és lestyánnal (4-6 főre)
3 db póréhagyma (kb. 750 g), 2 evőkanál vaj, 500 g burgonya (kb. 3 nagyobb darab), 200 ml crème fraîche (vagy zsíros tejföl), 3 evőkanál vaj, 1/4 csokor lestyán (vagy 1/2 teáskanál szárított) , ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
Díszítés: lestyánlevelek, esetleg zöldpetrezselyem
Előkészítés: 10 perc, elkészítés: 20 perc
A hagymát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, 2 evőkanál vajon pár perc alatt megpároljuk, közben megsózzuk. Hozzáadjuk a tetszőlegesen felvágott krumplit, felöntjük vízzel (kb. 1500 ml), és erős lángon 15 percig főzzük, hozzákeverjük a crème fraîche-t és a vajat, ízesítjük borssal, finomra vágott lestyánlevelekkel (ha kell sóval), azonnal tálaljuk.
- Télen elég nehéz friss lestyánt beszerezni, ezért a hagyma párolását követően szárítottal szórtam meg a levest, majd a végén finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítettem.
- Aki szereti az enyhén füstös ízt, a leves elkészítését kezdheti egy kevés (kb. 100 g) füstölt, felkockázott, húsos szalonna megpirításával.
- Lestyán helyett zamatos turbolyával is ízesíthetjük a levesünket.