Diós-aszalt sárgabarackos-gyömbéres és mákos-aszalt szilvás-fahéjas bejgli
2014. december 18. írta: St.Rosine

Diós-aszalt sárgabarackos-gyömbéres és mákos-aszalt szilvás-fahéjas bejgli

Azoknak, akik inkább a tölteléket, mintsem a tésztát részesítik előnyben!

elso_3.jpg 

Diós-aszalt sárgabarackos-gyömbéres és mákos-aszalt szilvás-fahéjas bejgli (2-2 db)

A tésztához:

15 g élesztő (friss), 200 ml tej, 1-2 csipet kristálycukor, 600 g liszt, 250 g vaj, 60 g porcukor, 1-2 csipet só, 2 db tojássárgája, a tészta kenéséhez: 2 db tojássárgája és fehérje, olaj a tepsi kenéséhez vagy sütőpapír

A diós töltelékhez:

150 g kristálycukor, 40 g méz, 300 g darált dió, 1/2 db narancs (ha lehet, akkor bio) reszelt héja, 1/2 db citrom (ha lehet, akkor bio) reszelt héja, 200 g felkockázott aszalt sárgabarack, 100 g mazsola, ízlés szerint gyömbérpor (én legalább 1 teáskanállal teszek hozzá)

A mákos töltelékhez:

150 g kristálycukor, 40 g méz, 300 g darált mák, 1/2 db narancs (ha lehet, akkor bio) reszelt héja, 1/2 db citrom (ha lehet, akkor bio) reszelt héja, 200 g felkockázott aszalt szilva, 100 g mazsola, ízlés szerint őrölt fahéj (én legalább 2 teáskanállal teszek hozzá)

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 3 óra

 

Az élesztőt langyos tejben elmorzsoljuk, hozzáadunk 1-2 csipet cukrot, majd meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Amikor felfutott összekeverjük a többi nyersanyaggal, géppel vagy kézzel gyorsan és alaposan kidolgozzuk a tésztánkat, majd a tetejét belisztezzük, konyharuhával lefedjük, és hűvös helyre állítjuk. (Ez minimum 20 perc, de én addig szoktam a hűtőben hagyni, amíg el nem készülök a töltelékekkel.)

Mindkét fajta tölteléket ugyanúgy kell elkészítenünk. A cukrot és a mézet annyi vízzel, hogy ellepje felfőzzük (vigyázzunk, nem kell sok víz!), a többi nyersanyagot egy tálba helyezzük, majd a cukorsziruppal leforrázzuk, alaposan elkeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges utánízesítjük, és félretesszük.

A töltelékek bekeverését követően elővesszük a tésztánkat, és négy egységes részre vágjuk. A töltelékeket szintén érdemes pontosan megfelezni, majd elsőnek a diós bejgliket betölteni (a mákkal többször összekentem már a deszkát, ahonnan az apró szemek beleragadtak a tésztába, ami kevésbé tetszetős). A tésztát kb. 3 mm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, kanállal elosztjuk a tölteléket, a széleket 1 cm szélesen ráhajtjuk a töltelékre, majd rúd alakúra felcsavarjuk (a behajtást el is hagyhatjuk, azonban ekkor a felcsavarás után a végeket a tészta alá hajtjuk).

Olajjal megkent vagy sütőpapírral borított tepsire helyezzük a bejgliket (legalább 2-3 cm-t hagyjunk ki), a tetejüket elsőnek lekenjük tojássárgájával, hagyjuk megszáradni, majd lekenjük tojásfehérjével is. Amikor ez is megszáradt, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőbe tolva (170-165 °C-os légkeveréses) kb. 35 perc alatt készre sütjük.

masodik_3.jpg

Miután kihűlt, felszeletelve kínáljuk.

  • A bejgli leggyakrabban akkor reped szét, hogyha túl vizes a tölteléke, túl sok a cukor a töltelékben, esetleg nem szurkáltuk meg sütés előtt.
  • Akkor jó a töltelékünk, ha a sziruptól „masszívan” összeállt. Vigyázzunk, hogy ne legyen pergős, de az sem jó, ha nagyon krémes! A túlságosan lágy töltelékhez adhatunk még diót vagy mákot, reszelhetünk hozzá egy kevés  kétszersültet, háztartási kekszet vagy édesmorzsát.
  • A mákos tölteléket sokan tejjel készítik, de nekem eddig jobban bevált a cukorszirup.
  • A bejglit, miután lekentük tojással, betehetjük 50 °C-os sütőbe száradni és kelni.
  • Az élesztő hatására a bejgli folyamtosan kel, így a tojásmáz megrepedezik a tészta felületén, melynek eredményeként a sütést követően megkapjuk a klasszikus, márványos mintát.
  • Ha ajándékba szánjuk a bejgliket, akkor érdemes kettesével megsütni, mert könnyen összekelnek és úgy kevésbé tetszetősek.
  • A sütésnél érdemes résen lennünk, ha túlságosan pirul, akkor vegyük egy kicsit lejebb a hőmérsékletet vagy takarjuk le alufóliával a bejgliket.
  • Dió helyett többször készítettem már örölt mandulával vagy mogyoróval a süteményt, amely változatokat szintén csak ajánlani tudom.
  • Aki nem szereti az aszalt sárgabarackot, illetve szilvát, egyszerűen hagyja el ezeket az újításokat és akkor egy hagyomonyos bejglit tud majd elkészíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr796993247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása