Sült almás felfújt
2014. december 16. írta: St.Rosine

Sült almás felfújt

Remek desszert karácsonyra, de egy szimpla téli estét is megédesít!

bratapfel_elso.jpg 

Sült almás felfújt (4 fő részére)

40 g szálasra vágott, hámozott mandula, 40 g aszalt sárgabarack, 1 evőkanál Amaretto, 4 db közepes méretű alma, 2 evőkanál citromlé, vaj a forma kikenéséhez

Az öntethez:

300 ml tej, 200 ml tejszín, 1 rúd vanília, 200 g natúr marcipánmassza, 6 db tojássárgája, 50 g kristálycukor, egy csipet só, 1 csomag vaníliás pudingpor (37 g), 200 ml zsíros tejföl

A díszítéshez: kb. 2 teáskanál porcukor, 4 evőkanál tetszőleges bogyós lekvár vagy öntet (lásd például: marcipánleves)

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 90 perc

 

A tejet a tejszínnel és a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt) felforraljuk, levesszük a tűzhelyről, és lefedve 10 percre félretesszük.

Ezt követően a mandulát egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, a sárgabarackot apróra vágjuk, majd összekeverjük a mandulával és az Amarettóval. Az almákat meghámozzuk, a magházat kiszúrjuk (vagy kisebb késsel alaposan kimetszük), megcsurgatjuk citromlével és megtöltjük a mandulás-barackos töltelékünkkel.

A tojások sárgáját a cukorral, a pudingporral és egy csipet sóval, pár perc alatt alaposan kikeverjük (érdemes kézi robotgépet használnunk), a tejszínes tejből kidobjuk a rudat, beletördeljük a marcipánmasszát, enyhén felmelegítjük és kézi mixerrel összeturmixoljuk. A tejet újból visszatesszük a tűzhelyre, hozzáöntjük a tojásos masszát és erősebb lángon, folyamatos keverés mellett felforraljuk, hogy megfelelően besűrűsödjön (a pudingpor miatt a krémünket fel kell forralni, de nem kell aggódnunk, mert ebben az esetben a pudingpor megakadályozza a tojások kicsapódását). Amikor a krém egyet rottyant, levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a tejfölt.

bratapfel_masodik.jpg

Egy megfelelő méretű felfújt formát (az enyém 15x5x23 cm és ez láthatóan kicsi) alaposan kivajazunk, beleállítjuk az almákat, a krémmel körbeöntjük, és előmelegített sütőbe tolva, 170 °C-on (légkeveréses), az alsó rácsra téve 45-50 perc alatt készre sütjük (20 perc elteltével tegyünk a tetejére egy sütőpapírt, hogy ne égjen meg).

Tálalásnál az almák mellé szedünk a marcipános-vaníliás krémből, majd bogyós lekvárral és porcukorral díszítve kínáljuk a desszertünket.

  • A Bratapfel az egyik legkedveltebb német téli desszert, készítik öntettel, öntet nélkül, de parfénak is zseniális!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr896984137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása