Éljenek a Mártonok! A libát nem kell mindig sütni, készíthetünk belőle egy nagyon finom ragut is!
Libás spagetti (4 fő részére)
1 db libamell (csont és bőr nélkül kb. 350 g), 1 db vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 kisebb cikk zeller (használhatunk szárzellert is), 1-2 evőkanál vaj, kb. 300-400 ml száraz fehérbor, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, zsálya, rozmaring, kakukkfű
A tálaláshoz:
Kb. 400 g spagetti tészta, ízlés szerint parmezán, frissen vágott zöldpetrezselyem és néhány csepp olívaolaj
Előkészítés: 20 perc, elkészítés: kb. 45 perc
A húst és a zöldségeket előkészítjük, majd apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát vajon 1-2 percig pároljuk, hozzáadjuk a húst, majd néhány perc elteltével a zöldségeket és a fűszereket. Felöntjük borral, és alacsony lángon, időnként kevergetve, borral meglocsolva kb. 35-40 percig főzzük a ragunkat.
Amikor a ragu majdnem puha, kifőzzük a tésztánkat. Egy serpenyőbe teszünk egy adag tésztát és egy adag libás mártást, ha szükséges, akkor a főzővízből 1-2 kanál vizet, majd nagyobb lángon néhány perc alatt összemelegítjük az ételünket. Tálalásnál a tésztát (pl.: egy húsvillára felcsavarva) helyezzük a tányérra, majd a ragut rákanalazzuk a tetejére, megszórjuk reszelt parmezánnal, frissen vágott zöldpetrezselyemmel és megcsepegtetjük olívaolajjal.
Amikor nyáron Padovában jártunk a felszolgálótól egy abszolút helyi fogást kértem. Erre Ő egy furcsa, vastag tésztás, ragus ételt hozott ki, ami nagyon ízlett. Valószínűleg a fáradság miatt, de elfelejtettem leírni, hogy mit is ettem, így amikor hazaértünk megpróbáltam utánajárni.
A tésztáról pillanatok alatt kiderült, hogy Veneto tartomány egyik különlegességéről van szó, ami nem más, mint a bigoli, ellenben a szószt nem sikerült megfejtenem a mai napig sem: darált sertéshús, apróra vágott répával, egy kevés húslevessel és finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
A mártás utáni kutatáskor megtaláltam, hogy a bigolit általában szardellás vagy kacsás raguval készítik. A kacsás bigoli (Bigoli con l'anatra) adta az ötletet, hogy ezt a szószt el lehetne készíteni libával is. A bigoli beszerzése sajnos egy kicsit körülményes. Miután a negyedik olasz kisboltban sem tudtam megvenni az alapanyagot, a spagetti mellett döntöttem (az interneten meg lehet rendelni a tésztát), és így született meg ez a Márton-napi libás spagetti.