Kalandozás a kaliforniai borok világában Cape Cod-on, Massachusettsben
2014. szeptember 10. írta: St.Rosine

Kalandozás a kaliforniai borok világában Cape Cod-on, Massachusettsben

Cape Cod festői szépségű félszigete nem messze fekszik Boston városától. A luxusnyaralók, romantikus világítótornyok, homokos-sziklás tengeröblök világáról semmiképp sem jutnak eszünkbe a borkóstolás adta örömök. Pedig itt is készül ám bor – igaz kaliforniai szőlőből. Mai kirándulásunkon utunkba ejtettük a Truro Vineyards borpincéjét.

A szőlő nem szívesen él meg ezen a rendkívül szeles, viharos területen. Olyan sok a hajótörés Cape Cod környékén, hogy még térképet is adtak már ki a környéken fellelhető hajóroncsokról, amelyet a környék ajándékboltjaiban vásárolhatunk meg. Nos, mégis van egy-két szőlőskert, talán inkább dísznek, amely a turistaáradat igényeit hivatott kielégíteni. Ilyen a Truro Vineyards (11 Shore Rd, North Truro, MA) is, amely nagyon kellemes élményt nyújt azoknak, akik Cape Cod számos látnivalója ellenére mégiscsak itt kötnek ki.

1_kep.jpg

A helyet nem lehet eltéveszteni, Cape Cod ikonikus városa előtt (Provincetown) annyira vékony a félsziget, hogy nem kell túl sokat bolyongni, hogy megtaláljuk az út mellett fekvő pincét. A korábban sárgadinnye termőföld ad otthont néhány tőke szőlőnek, amely jól beleillik a mesés borkóstolásra kész környezetbe. Csak annak jelent csalódást, akit zavar, hogy a bor alapvetően nem itteni szőlőből készül, hanem valahonnan Kaliforniából, hűtőkamionokon érkező gyümölcsből.

Amikor megérkezünk, rögtön ámulatba ejt minket a vidék hangulata, fedett kóstolósátrakkal, rendezett kerttel, padokkal, rumvagonnal és egy Távol-keletről hozott, kínai eperfával.

2_kep.jpg

Ha megvesszük a kóstolójegyet (fél óránként van kóstolás, és napi két alkalommal pincevezetés), akkor azonnal bele is vethetjük magunkat a helyi nedűk világába. A cég úgy gondolta, hogy ha már a szőlőből nincs is sok itt, akkor legalább legyen valami autentikus rövidital, így készült el a Twenty Boat (magyarul ’Húsz hajó’ rum). Mint az Egyesült Államokban mindennek, ennek is története van. 1930-as évek körül szeszcsempész hajót fogtak Cape Cod partjainál, de a szeszcsempészeknek a 20 rendőrségi hajó elől csellel sikerült meglógniuk. Sosem találták meg őket. A Twenty Boat rum cukornádból és melaszból, kisüsti lepárlóban készül. Lepárlás után fűszerekkel (fahéjjal, vaníliával, szerecsendióval) ízesítik, és Chardonnay hordókban érlelik viszonylag rövid ideig. Nem hasonlítható a karibi rumokhoz, még nem egy érett, jól átgondolt rum, ami nem is meglepő, hiszen 2014-ben készítették először.

3_kep.JPG

Na de vissza a borokhoz. A pincelátogatás során meglepődve tapasztaltuk, hogy magyar borász (Vogel Mátyás) készíti az itteni borokat, részben magyar (Kádár) hordókban! Így tehát igen összetett a bor mögött lapuló személyiség, kaliforniai szőlő, cape cod-i levegő és magyar borszakma. A kóstolás egy modern kóstolóteraszon történik, 5 féle bort lehet választani 10 féléből (ezért is érdemes párostul menni!). A 10 féle bor gyakorlatilag teljesen lefedi a létező nagy borkategóriákat. Kezdésnek két száraz fehérbort ajánlanak, egy Pinot Grigio-t és egy ’Right White’ elnevezésűt. Ez utóbbit mindenképpen érdemes megkóstolni, a Riesling és Vignoles házasításából készített bor frissítő, de ugyanakkor meglehetősen összetett aromavilágot mutat főleg trópusi gyümölcsös jegyekkel (dinnye, ananász), amely jól beillik a mandulás, diós hordós jegyek egyvelegébe. A második körben félédes borok érkeznek: egy Vignoles és az elmaradhatatlan ’Blush’, amelyet világítótorony alakú palackban hoznak ki. A Blush az USA-ban nagyon kedvelt, általában félédes rozébor, rémes élmény, hacsak valaki nem amerikainak születik. Behízelgő illatában túlérett eper, málna érezhető, ízében a cukortartalom nem harmonizál az aromákkal és a viszonylag gyenge savakkal. A világítótorony palack nagyon egyedi, ha megittuk vagy elfőztük a bort, dísznek is kiváló.

4_kep.JPG

Ezután érkeznek az elmaradhatatlan kaliforniai vörösek, egy Cabernet Franc és egy Zinfandel. Ez utóbbi az egyik legjobb kóstolásra kínált bor, szinte tökéletes arányokkal, megfelelő érettséggel. Aromái között kiemelkedik a szilva, meggy, valamint a fekete bors. Cape Cod állandóan szeles éghajlatában meglepően jól is esik. A száraz vörösborokat a ’Right Red’ és a pincészet zászlósbora, a Triumph zárja. Végül pedig két ínyencség újra világítótorony palackokban, amelyekért önmagában is megéri idelátogatni. Az egyik egy áfonyabor, valójában szőlő és áfonya házasítása. Nem egészen világos, mikor kerül az áfonya a borba, de a meglepetés után jóízűen kortyolgatjuk. Édességét jól alátámasztja intenzív áfonyaíze, semmiképp sem egy ’blush’ jellegű bor! Az utolsó bor pedig nem is akármilyen szőlőből készül, hanem az őshonos vadszőlőből, Vitis labrusca-ból. Mint ismeretes a bor szinte kizárólag egy fajba tartozó szőlőből, a Vitis Vinifera-ból (borszőlő) készül. Különlegesség a Vitis labrusca bora, amely rókaízű (angolul foxy). Hogy ez pontosan mit is jelent, nehéz felfogni, meg kell kóstolni, utána nem felejtjük. Tény, hogy nagyon egyedi, kissé büdöskés íze van, de a róka elnevezés valószínűleg onnan ered, hogy a rókák szeretik e szőlő termését. Itt olvashatunk részletesebben a témáról.

A lényeg, hogy aki szereti a különlegességeket, élvezni fogja, hogy olyan bort iszik, amelyhez foghatót még azelőtt soha. Kifinomult borkedvelők tartózkodjanak a rókabortól!

A kóstolás után remek alkalom, hogy megtekintsük a közeli Truro világítótornyot, melynek érdekessége, hogy nemrég beljebb kellett görgetni a tengerparttól, hiszen a viharok miatt az állandóan fogy. Az ajándékboltban megvehetjük az említett hajóroncsos térképet is.

5_kep.JPG

Összességében érdemes tehát útba ejteni a Truro Vineyardsot mielőtt megérkezünk a híres Provincetown-ba. A kóstolt borok palackára 10-20 dollár között van.

Szöveg: György Bence, fotó: Volák Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr896682533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása