Fiakergulasch, a „felturbózott” bécsi pörkölt
2015. október 19. írta: St.Rosine

Fiakergulasch, a „felturbózott” bécsi pörkölt

Szaftos pörkölt, gombóccal, tükörtojással, sült virslivel és csemegeuborkával körítve; már csak ezért is érdemes Bécsbe elutaznunk!

elso_kep_10.jpg Fiákerpörkölt (4 fő részére)

1 kg finomra vágott vöröshagyma, 4-5 evőkanál zsír, 2 evőkanál édesnemes fűszerpaprika, 1 evőkanál fehérbor- vagy almaecet, 1 kg marhalábszár nagyobb (50 g-os) kockákra vágva, 2 evőkanál paradicsompüré, 3-4 gerezd szétnyomott fokhagyma, 1,5 teáskanál majoránna, ½-1 teáskanál őrölt köménymag, ½ db citrom (bio) reszelt héja, ízlés szerint só, 4 db tojás, 4 db bécsi virsli, 4 db csemegeuborka, kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez

Díszítés: petrezselyemzöld vagy metélőhagyma

Ajánlott köret: zsemlegombóc, szalvétagombóc vagy főtt burgonya

 

Előkészítés: 15 perc – elkészítés: 3 óra

 

A hagymát zsiradékon aranybarnára pirítjuk, levesszük a tűzhelyről, megszórjuk pirospaprikával, beleöntjük az ecetet, elkeverjük, hozzáadjuk a felkockázott húst, a paradicsompürét, a fokhagymát, ízesítjük majoránnával, köménnyel, citromhéjjal, majd felöntjük egy jó pohár vízzel, felfőzzük, kb. 2,5 óra alatt alacsony lángon puhára pároljuk (időnkét megkeverjük és pótoljuk a folyadékot).

Amikor a hús puha, akkor megsózzuk, alaposan átkeverjük, megkóstoljuk, és kb. ½ pohár vízzel felöntve újból felforraljuk.

Ezt követően beirdaljuk az uborkákat, a virslik végeit bevagdossuk, hogy „korona” formában süljenek meg. Kisütjük a virslit, elkészítjük a tükörtojást, majd gombóccal, uborkával, tojással, és virslivel „körítve” azonnal kínáljuk a fiákerpörköltet.

  • Véleményem szerint a bécsi gulasch ugyanolyan finom, mint a magyar pörkölt, de véletlenül sem szabad ezeket egymással összehasonlítanunk, mert a hasonló állag ellenére teljesen eltérnek egymástól!
  • A Fiakergulasch alapja a Saftgulasch, a kettő közti különbség az, hogy az elsőre a végén tükörtojást, felszeletelt csemegeuborkát és zsiradékban ropogósra sütött virslit teszünk.
  • A fiákerpörkölthöz a tojást általában sütik, de már én is találkoztam főtt változattal.

linz.jpg

Zsemlegombóc (4 fő részére)

300 g száraz zsemle felkockázva (kb. 5 db), 1 fej finomra vágott vöröshagyma (kb. 100-150 g), 30 g vaj, 200 ml tej, ½-1 teáskanál só, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és szerecsendió, ½ csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 2 db tojás, 25 g zsemlemorzsa

 

Előkészítés: 10 perc – elkészítés: 20 perc + 30 perc pihentetés

 

A zsemléket felkockázzuk, félretesszük. A finomra vágott vöröshagymát vajon 2-3 percig pároljuk, felöntjük a tejjel, ízesítjük sóval, borssal és reszelt szerecsendióval. A keveréket ráöntjük a zsemlékre, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, a tojásokat és a zsemlemorzsát, alaposan átkeverjük (vigyázzunk, mert forrró!), nedves konyharuhával lefedve 30 percig pihentetjük.

A tésztából vizes kézzel 8 darab gombócot formázunk, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben 15 perc alatt kifőzzük ezeket. A kész gombócokat lecsöpögtetjük, és azonnal kínáljuk

  • A gombócokat dióbarnára pirított vajjal is meglocsolhatjuk kínálás előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr827795050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása