A paradicsom és az olíva tökéletes kombinációjából született meg ez a krém!
Paradicsomos olívakrém (4 fő részére)
1 nagyobb db paradicsom (kb. 100 g), 4 gerezd fokhagyma, 80 g magozott zöld olívabogyó, 3-4 db szardellafilé, 40 g kapribogyó, 50 g olajban eltett aszalt paradicsom, 4 ág zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és szerecsendió, esetleg só (valószínűleg nem kell)
„Köret”: pirított ciabatta vagy bagett szeletek
Díszítés: színes chili és zöld olívabogyó
Előkészítés: 2 perc – elkészítés: kb. 25 perc
A paradicsomot félbevágjuk, a vágási felülettel felfelé egy tűzálló tálra tesszük (én egy jénai tál tetejére tettem), ráhelyezzük a héjas fokhagymákat, majd előmelegített sütőben (200 °C - légkeveréses), alulról a második rácson 20 percig sütjük.
Kivesszük, hagyjuk kicsit kihűlni, meghámozzuk a fokhagymát és a sült paradicsommal, az olajbogyóval, a szardellával, a kaprival, az olajos aszalt paradicsommal, a petrezselyemmel és 3 evőkanál olajjal összeturmixoljuk.
Ízesítjük borssal, szerecsendióval (esetleg sóval), és pirított ciabatta vagy bagett szeletekre kenve, chilivel és olívabogyóval díszítve azonnal kínáljuk.
- Ha csak sima aszalt paradicsomot tudunk beszerezni az olajos helyett, akkor azt felhasználás előtt áztassuk be egy kevés langyos vízbe legalább 10 percre, majd kinyomkodva adjuk a krémhez. Talán még ez a legjobb megoldás a helyettesítésre, azonban az olajban eltett és a szimplán aszalt paradicsomnak nemcsak az állaga, hanem általában az íze is némileg eltér egymástól.