Ez tipikusan az a fogás, amikor már semmi nem jut az eszünkbe, de mégis gyorsan „kellene valami jót enni”!
Tojásos curry rizzsel
8 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 35 g vaj, 1 db chili (vagy egyéb csípős paprika), 40 g liszt, 1,5-2 evőkanál curry por, 500 ml tej, 350 ml zöldségalaplé (vagy víz), ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 3-4 db újhagyma, 1 db érett avokádó, 1-2 evőkanál citromlé
A díszítéshez: 1/2 csokor korianderzöld
Ajánlott köret: basmati rizs
Előkészítés: 15 perc – elkészítés: 25 perc
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk és félretesszük. Közben a finomra vágott hagymát vajon wokban megpároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott chilit, 1 perccel később megszórjuk liszttel és curryval. Alaposan átkeverjük, pár pillanat múlva felöntjük tejjel és alaplével, sózzuk, borsozzuk és habverővel (szilikonos) kevergetve, közepes lángon kb. 20 percet főzzük.
A megmosott újhagymát nagyobb karikákra szeleteljük, az avokádót meghámozzuk, a magját kidobjuk, apróbb kockákra vágjuk és összekeverjük a citromlével. A félbevágott tojásokat, az újhagymával és az avokádóval együtt belekeverjük a szószba, hagyjuk egyet rottyanni, megkóstoljuk, ha kell ízesítjük sóval, borssal (esetleg még chilivel), majd frissen tépkedett koriander levelekkel meghintve rizzsel kínáljuk a tojásos curryt.
- A rizst érdemes akkor odatenni, amikor már a szószunk rotyog, mivel a közönséges basmati rizs 10 perc főzés + 3-4 perc pihentetés alatt elkészül (a barna basmatinak 25-30 perc, a vadrizses változatnak 20 perc főzés kell!).
- A korianderzöld el is hagyható, de nem érdemes petrezselyemzölddel helyettesíteni, mert az nem pótolja a koriander ízvilágát!