Sajtos-póréhagymás fánk metélőhagymás mártogatóssal
2015. február 18. írta: St.Rosine

Sajtos-póréhagymás fánk metélőhagymás mártogatóssal

A legjobb sörkorcsolya torkos csütörtökre!

sajtosfank_elso.jpg Sajtos-póréhagymás fánk metélőhagymás mártogatóssal (4 fő részére, kb. 25-30 db)

A fánkhoz: 300 g burgonya, só, 150 g póréhagyma (a megtisztított fehér szára), 150 g Bergkäse, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, 80 ml tej, 1/2 evőkanál cukor, 15 g élesztő, 200 g liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárgája

A mártogatóshoz: 300 ml zsíros joghurt, 1 csokor metélőhagyma, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors

A sütéshez: olaj (kb. 1 l)

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kelesztéssel együtt kb. 110 perc

 

A burgonyát héjában megfőzzük (kb. 20 perc), kihűtjük, meghámozzuk és áttörjük. Amíg fő a krumpli, addig a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a konyhakész pórét apróra vágjuk, egy serpenyőben két kanál olajon 2 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk és félretesszük. Az élesztőt a langyos, cukros tejben elmorzsoljuk, felfuttatjuk, a lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést vájunk és a felfutott élesztőt beleöntjük, a tálat egy konyharuhával befedjük és 15 percig meleg helyen kelesztjük.

Ezt követően a burgonyát, az egész tojást és a sárgáját, 1/2 teáskanál sót, a pórét és a sajtot a liszthez adjuk, alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyen, konyharuhával befedve egy órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a joghurtos mártogatóst. A megmosott metélőhagymát apró karikákra vágjuk, összekeverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk és hűvös helyre félretesszük.

Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd egy kanállal diónyi nagyságú darabokat szaggatunk ki a tésztából. A fánkokat adagonként, időnként megforgatva kb. 3-4 perc alatt sütjük készre (hasonlóan készítjük, mint a fahéjas cukorban forgatott fánkot).

sajtosfank_masodik.jpg

A fánkokról a felesleges zsiradékot konyhapapíron leitatjuk, metélőhagymás mártogatóssal és hideg sörrel azonnal kínáljuk.

  • A fánkokat Bergkäse helyett készíthetjük például ementáli vagy pannónia sajttal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr577180835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása