A legjobb sörkorcsolya torkos csütörtökre!
Sajtos-póréhagymás fánk metélőhagymás mártogatóssal (4 fő részére, kb. 25-30 db)
A fánkhoz: 300 g burgonya, só, 150 g póréhagyma (a megtisztított fehér szára), 150 g Bergkäse, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, 80 ml tej, 1/2 evőkanál cukor, 15 g élesztő, 200 g liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárgája
A mártogatóshoz: 300 ml zsíros joghurt, 1 csokor metélőhagyma, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
A sütéshez: olaj (kb. 1 l)
Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kelesztéssel együtt kb. 110 perc
A burgonyát héjában megfőzzük (kb. 20 perc), kihűtjük, meghámozzuk és áttörjük. Amíg fő a krumpli, addig a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a konyhakész pórét apróra vágjuk, egy serpenyőben két kanál olajon 2 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk és félretesszük. Az élesztőt a langyos, cukros tejben elmorzsoljuk, felfuttatjuk, a lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést vájunk és a felfutott élesztőt beleöntjük, a tálat egy konyharuhával befedjük és 15 percig meleg helyen kelesztjük.
Ezt követően a burgonyát, az egész tojást és a sárgáját, 1/2 teáskanál sót, a pórét és a sajtot a liszthez adjuk, alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyen, konyharuhával befedve egy órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a joghurtos mártogatóst. A megmosott metélőhagymát apró karikákra vágjuk, összekeverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk és hűvös helyre félretesszük.
Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd egy kanállal diónyi nagyságú darabokat szaggatunk ki a tésztából. A fánkokat adagonként, időnként megforgatva kb. 3-4 perc alatt sütjük készre (hasonlóan készítjük, mint a fahéjas cukorban forgatott fánkot).
A fánkokról a felesleges zsiradékot konyhapapíron leitatjuk, metélőhagymás mártogatóssal és hideg sörrel azonnal kínáljuk.
- A fánkokat Bergkäse helyett készíthetjük például ementáli vagy pannónia sajttal is!