Egzotikus leves curryvel, chilivel és gyömbérrel.
Narancsos-kókuszos répaleves gyömbérrel (6 fő részére)
1000 g sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb darab gyömbér (kb. 2 cm hosszú), 50 g pálmazsír (vagy egyéb zsiradék), 1 teáskanál barnacukor, 1/2 teáskanál szárított, finomra vágott chili paprika, 1 teáskanál curry, 1 db narancs (ha lehet bio) reszelt héja, 500 ml csirke- vagy zöldségalaplé, 300 ml narancslé (100%-os), 1 doboz kókusztej (400 ml), 200 ml crème fraîche (vagy zsíros tejföl, esetleg tejszín), ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
Díszítés: 3-4 db narancs kifilézve és felkockázva, 2-3 evőkanál kókuszreszelék
Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 50 perc
A finomra vágott vöröshagymát, a felkarikázott gyömbért, és a fokhagymát pálmazsíron 2-3 percig pirítjuk, hozzáadjuk a karikára vágott répát és további 10 percig pároljuk, ízesítjük cukorral és a fűszerekkel, felöntjük az alaplével és 25 percig közepes lángon főzzük.
Ezt követően hozzáöntjük a narancslevet és a kókusztejet, felforraljuk, majd kézi mixerrel pürésítjük, belekeverjük a crème fraîchet, és sóval, borssal ízesítjük.
A levesünket kókuszreszelékkel meghintve, narancskockákkal körítve forrón kínáljuk.
- Ha gondoljuk, akkor még egy kevés, frissen vágott korianderrel is megszórhatjuk a fogást.