Grízmorzsa narancsos-mangós öntettel
2015. január 23. írta: St.Rosine

Grízmorzsa narancsos-mangós öntettel

A hagyományos osztrák grízsmárni egy egyáltalán nem hagyományos öntettel kínálva!

elso_morzsa.jpg

Grízmorzsa narancsos-mangós öntettel (2 fő részére)

A morzsához: 1/2 rúd Bourbon vanília, 400 ml tej, 70 g vaj, 1-2 csipet őrölt fahéj, 75 g búzadara, 3 db tojás, 1/2 db citrom (bio) reszelt héja, 2 teáskanál citromlé, 1 csipet só, 60 g kristálycukor, 1 evőkanál porcukor

Az öntethez: 2 db narancs (ha lehet, akkor ebből 1 bio), 3 dl narancslé (100%-os, vagy kb. 2-3 db narancs leve), 100 g vaj, 5 evőkanál porcukor, 1/2 db mangó

A díszítéshez: 1 evőkanál porcukor

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: 40 perc

 

Az öntethez a vajat felkockázzuk és betesszük a fagyasztóba, a bio narancs héját lereszeljük (ha nem kapunk ilyet, akkor nagyon alaposan mossuk meg előtte), majd ezt és a maradék narancsot kifilézzük (erről video: itt) egy tál felett, hogy a kicsöpögő levet fel tudjuk fogni. A felfogott levet és a bolti (vagy kipréselt) narancslevet összeöntjük, hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat, erős lángon kb. a felére beforraljuk, majd ezt és a filézett narancsszeleteket félretesszük.

A morzsához a tejet a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt), a vajjal (45 g), és a fahéjjal felforraljuk, hozzáöntjük a grízt és közepes lángon pár percig főzzük.

Amikor elkészült a vanília rudat kidobjuk, a masszát egy keverőtálba szedjük, a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a citromlével és citromhéjjal a grízhez keverjük, a fehérjét egy csipet sóval félig felverjük (érdemes kézi robotgépet használni), majd a kristálycukrot (60 g) hozzáadva kemény habbá verjük, végül a grízbe forgatjuk.

Egy megfelelő méretű (28 cm Ø) hőálló nyelű serpenyőben a maradék vajat (25 g) felolvasztjuk, a grízmasszát beleöntjük és erős lángon folyamatosan kevergetve 3 percig sütjük-pirítjuk. Ezt követően a serpenyővel együtt, előmelegített sütőbe, a középső rácsra tesszük (180 °C - légkeveréses) és 15 percig sütjük.

Közben befejezzük az öntetünket. Az egész mangót meghámozzuk, kettévágjuk, a felét elsőnek hosszában felcsíkozzuk, majd a csíkokat megfelezzük, hogy ezek méretre megegyezzenek a filézett naranccsal. A beforralt narancslevet a porcukorral felforraljuk, belekeverjük a fagyos vajat, megvárjuk, hogy ez elolvadjon és besűrítse az öntetünket, a tűzről levesszük és a gyümölcsöket beleforgatva félretesszük.

masodik_morzsa.jpg

A grízsmárnit a sütőből kivesszük, fakanállal átkeverve „elmorzsoljuk”, egy evőkanál porcukrot rászitálunk, a sütőbe visszatéve (220-240 °C - grill) 1-2 percig pirítjuk, majd porcukorral meghintve a narancsos-mangós öntettel kínáljuk.

  • A grízsmárni nem egyezik meg a császármorzsával, ahogy ezt a butaságot számtalan weboldal, köztük a magyar Wikipédia állítja. A Kaiserschmarren (császármorzsa) és a Grießschmarren (grízmorzsa) között lényeges különbség, hogy a császármorzsa alapja a liszt, amíg a grízmorzsáé a búzadara.
  • Mielőtt elkezdenénk az étel elkészítését nézzük meg, hogy melyik serpenyőnk nyele bírja a magas hőmérsékletet. A legjobb, ha az egész öntött vasból van, de sajnos nekem nincs ilyenem. A serpenyőim általában 180 °C-ra vagy 220 °C-ra vannak hitelesítve, így én az utóbbiak közül választottam. Ha nincs olyan serpenyőnk amit be tudnánk tenni a sütőbe, akkor a tűzhelyen történő sütögetést követően a morzsánkat egyszerűen csak kaparjuk rá egy tepsire és azt tegyük be a sütőbe.
  • A végső pirításnál nagyon figyeljünk oda, mert könnyen megéghet a morzsánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr177099013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása