Még október elején sikerült a bostoni Harpoon sörfőzdébe ellátogatnunk, ahol az az érzésünk támadt, hogy kézműves söröket kóstolunk egy gyárban. A kézműves filozófia ma rányomja bélyegét az amerikai söriparra, még akkor is, ha a szó szoros értelemben vett kézművességről szó sincs.
Az amerikai sörökről rögtön az unalmas tömegtermékké silányult, gyenge ízű Budweiser (bővebben angolul itt, németül itt) és más hasonlók jutnak eszünkbe. Szeretnénk azonban cáfolni azt a tévhitet, hogy általánosságban nagyon gyengék, alacsony alkoholtartalmúak és egyformán lapos ízűek az amerikai sörök, sőt manapság kifejezetten izgalmas választékkal és minőséggel találkozhatunk. A német sörök szigorú szabályozásával ellentétben az amerikai sörökbe gyakorlatilag bármit bele lehet rakni, ettől kezdve széles skálán mozog a minőség és az ízvilág.
Ha Bostonban járnak, mindenképpen érdemes ellátogatni a két nagy sörfőzde a Sam Adams és a Harpoon egyikébe, ahol igazi „helyi” bostoni nedű készül.
A Harpoon (jelentése: szigony) gyárépület kellemes hangulatú fogadóhelyiségében rögtön meglepődünk, hogy 19 féle sört csapolnak a helyszínen. Ezek között megtalálhatóak az alap IPA sörök, a szezonális sörök, a különböző ízesített búzasörök és igazi sörkülönlegességek is.
Harpoon India Pale Ale (IPA): a Harpoon alapsöre. Teljesen más sör, mint amit Európában valaha is ittam, talán a kis sörfőzdék magyar kézműves sörei, illetve természetesen bizonyos belga sörökre emlékeztet. A sörfőzde alapítói egyébként pontosan belga sörök alapján kreálták ezt a meglehetősen egyedi sört, amit azóta sikerült nagy márkává fejleszteni. A borostyán színű sör íze elsősorban keserűen komlós. Ez jól megadja az alapízt azokhoz a sörökhöz, amiket ma az amerikaiak minőségi sörökként azonosítanak. Elsőre nekünk szokatlan. Az IPA (India Pale Ale) egyébként arra utal, hogy a sör komló- és alkoholtartalma magasabb.
Eredetileg ezt az IPA sörkategória onnan kapta a nevét, hogy az 1700-as években Angliából Indiába szállították, és hogy ne romoljon meg, megemelték az alkohol- és komlótartalmat. A sört megérkezése után felvizezték, de az elit hígítatlanul ihatta.
A rendkívül gazdag ízvilág kárpótol mindenért, főként citrusos és fenyő ízeket érzünk. A keleti parti sörökre egyébként is jellemző a komplex karakter magasabb alkoholtartalommal. A Harpoon IPA alkoholtartalma majdnem 6%.
A Harpoon IPA kóstolása után évszaktól függően kóstolhatjuk a Harpoon szezonális söreit. Az USA-ban, különösen a mérsékelt égövön jellegzetes módon megtaláljuk majdnem minden sörfőzdétől a szezonális söröket. A tavaszi sörök magasabb alkoholtartalmúak, komplex ízvilágúak, a nyáriak természetesen könnyűek, egyszerűek, frissítőek, sokszor a klasszikus citromízzel. Az őszi sörök mahagóni színű, lágy besimuló, de mégis egyszerű ivású sörök, végül pedig a téli sörök szinte mindig barnák vagy feketék, ízükben különböző édes fűszerekre emlékeztető aromákkal (szerecsendió, fahéj, csokoládé).
A Harpoon óriási választékában megtaláljuk a szűretlen búzasöröket (a vicces UFO néven említik ezeket, mint „unfiltered offerings”) is, amelyeket különböző gyümölcsökkel ízesíthetnek (pl. csapolnak eper, grapefruit, gyömbér és tök ízesítésű söröket is). A tök ízű sörben természetesen valódi tökpüré található, Hálaadás körül igazi csemege.
Az igazán vállalkozó kedvűek megkóstolhatják a kísérleti („Pilot”) söröket is, ezek az üzem által összeállított újdonságok, amelyeket a vendégek visszajelzései alapján tovább finomítanak. Aki pedig igazi ínyenc a sörkóstolásban, mindenképpen próbálkozzon a limitált szériákkal is, ezek igazi ritkaságok, amelyeket csak nagyon rövid ideig lehet kapni.
Az üzemlátogatásra ne fektessünk túl nagy hangsúlyt, inkább csak rohanjunk végig a gyáron, mivel az kevésbé érdekes, ellenben a kóstolóteremben már nyugodtan elidőzhetünk. Miközben ízlelgetjük a jobbnál jobb csapolt söröket, ne hagyjuk ki a melléjük kínált, frissen sütött pereceket és az isteni szószokat sem.
A fenti leírásból kiderül tehát, hogy a Harpoon egyébként is igyekszik megmutatni a kézművességnek azt a jellegzetességét, hogy ahány főzés, annyi féle sör. A kínálat évről évre változik, a próbálkozások remek gyümölcseit pedig márkává fejlesztik, azokat tömegtermékként adják el.
Cím: 306 Northern Avenue, Boston, MA 02210
Nyitva tartás: vasárnaptól szerdáig: 11:00-19:00, csütörtöktől szombatig: 11:00-23:00
A vezetés ára 5 dollár.
Szöveg: György Bence, fotó: Volák Adrienn