Sörök a tengerentúlról
2015. január 07. írta: St.Rosine

Sörök a tengerentúlról

A bostoni Harpoon sörfőzde

Még október elején sikerült a bostoni Harpoon sörfőzdébe ellátogatnunk, ahol az az érzésünk támadt, hogy kézműves söröket kóstolunk egy gyárban. A kézműves filozófia ma rányomja bélyegét az amerikai söriparra, még akkor is, ha a szó szoros értelemben vett kézművességről szó sincs.

img_3040.JPG

Az amerikai sörökről rögtön az unalmas tömegtermékké silányult, gyenge ízű Budweiser (bővebben angolul itt, németül itt) és más hasonlók jutnak eszünkbe. Szeretnénk azonban cáfolni azt a tévhitet, hogy általánosságban nagyon gyengék, alacsony alkoholtartalmúak és egyformán lapos ízűek az amerikai sörök, sőt manapság kifejezetten izgalmas választékkal és minőséggel találkozhatunk. A német sörök szigorú szabályozásával ellentétben az amerikai sörökbe gyakorlatilag bármit bele lehet rakni, ettől kezdve széles skálán mozog a minőség és az ízvilág.

Ha Bostonban járnak, mindenképpen érdemes ellátogatni a két nagy sörfőzde a Sam Adams és a Harpoon egyikébe, ahol igazi „helyi” bostoni nedű készül.

A Harpoon (jelentése: szigony) gyárépület kellemes hangulatú fogadóhelyiségében rögtön meglepődünk, hogy 19 féle sört csapolnak a helyszínen. Ezek között megtalálhatóak az alap IPA sörök, a szezonális sörök, a különböző ízesített búzasörök és igazi sörkülönlegességek is.

Harpoon India Pale Ale (IPA): a Harpoon alapsöre. Teljesen más sör, mint amit Európában valaha is ittam, talán a kis sörfőzdék magyar kézműves sörei, illetve természetesen bizonyos belga sörökre emlékeztet. A sörfőzde alapítói egyébként pontosan belga sörök alapján kreálták ezt a meglehetősen egyedi sört, amit azóta sikerült nagy márkává fejleszteni. A borostyán színű sör íze elsősorban keserűen komlós. Ez jól megadja az alapízt azokhoz a sörökhöz, amiket ma az amerikaiak minőségi sörökként azonosítanak. Elsőre nekünk szokatlan. Az IPA (India Pale Ale) egyébként arra utal, hogy a sör komló- és alkoholtartalma magasabb.

Eredetileg ezt az IPA sörkategória onnan kapta a nevét, hogy az 1700-as években Angliából Indiába szállították, és hogy ne romoljon meg, megemelték az alkohol- és komlótartalmat. A sört megérkezése után felvizezték, de az elit hígítatlanul ihatta.

A rendkívül gazdag ízvilág kárpótol mindenért, főként citrusos és fenyő ízeket érzünk. A keleti parti sörökre egyébként is jellemző a komplex karakter magasabb alkoholtartalommal. A Harpoon IPA alkoholtartalma majdnem 6%.

A Harpoon IPA kóstolása után évszaktól függően kóstolhatjuk a Harpoon szezonális söreit. Az USA-ban, különösen a mérsékelt égövön jellegzetes módon megtaláljuk majdnem minden sörfőzdétől a szezonális söröket. A tavaszi sörök magasabb alkoholtartalmúak, komplex ízvilágúak, a nyáriak természetesen könnyűek, egyszerűek, frissítőek, sokszor a klasszikus citromízzel. Az őszi sörök mahagóni színű, lágy besimuló, de mégis egyszerű ivású sörök, végül pedig a téli sörök szinte mindig barnák vagy feketék, ízükben különböző édes fűszerekre emlékeztető aromákkal (szerecsendió, fahéj, csokoládé).

A Harpoon óriási választékában megtaláljuk a szűretlen búzasöröket (a vicces UFO néven említik ezeket, mint „unfiltered offerings”) is, amelyeket különböző gyümölcsökkel ízesíthetnek (pl. csapolnak eper, grapefruit, gyömbér és tök ízesítésű söröket is). A tök ízű sörben természetesen valódi tökpüré található, Hálaadás körül igazi csemege.

Az igazán vállalkozó kedvűek megkóstolhatják a kísérleti („Pilot”) söröket is, ezek az üzem által összeállított újdonságok, amelyeket a vendégek visszajelzései alapján tovább finomítanak. Aki pedig igazi ínyenc a sörkóstolásban, mindenképpen próbálkozzon a limitált szériákkal is, ezek igazi ritkaságok, amelyeket csak nagyon rövid ideig lehet kapni.

Az üzemlátogatásra ne fektessünk túl nagy hangsúlyt, inkább csak rohanjunk végig a gyáron, mivel az kevésbé érdekes, ellenben a kóstolóteremben már nyugodtan elidőzhetünk. Miközben ízlelgetjük a jobbnál jobb csapolt söröket, ne hagyjuk ki a melléjük kínált, frissen sütött pereceket és az isteni szószokat sem.

A fenti leírásból kiderül tehát, hogy a Harpoon egyébként is igyekszik megmutatni a kézművességnek azt a jellegzetességét, hogy ahány főzés, annyi féle sör. A kínálat évről évre változik, a próbálkozások remek gyümölcseit pedig márkává fejlesztik, azokat tömegtermékként adják el.

Cím: 306 Northern Avenue, Boston, MA 02210

Nyitva tartás: vasárnaptól szerdáig: 11:00-19:00, csütörtöktől szombatig: 11:00-23:00

A vezetés ára 5 dollár.

Szöveg: György Bence, fotó: Volák Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr717039537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása