Soleier (marinált tojások)
2014. december 29. írta: St.Rosine

Soleier (marinált tojások)

Könnyen elkészíthető, finom pácolt tojások a szilveszteri bulira.

elso_6.jpg

Soleier (4 fő részére)

8 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 60 g kristálycukor (kb. 4 lapos evőkanál), 60 g só (kb. 3 lapos evőkanál), 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál köménymag, 1 evőkanál egész fekete bors, 1 db chili, 1 teáskanál borókabogyó, 1 teáskanál szegfűbors, 1 db babérlevél, 200 ml fehérborecet, 1 csokor kapor (vagy 2 teáskanál szárított), 1 csokor zöldpetrezselyem, 1/2 csokor tárkony (vagy 1 teáskanál szárított), 1-2 csík citromhéj (ha lehet, akkor bio)

 

Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 15 perc + 3-4 óra hűtés + 24 óra érlelés

 

A tojásokat 10-12 perc alatt keményre főzzük, meghámozzuk, félretesszük. A hagymákat (megmossuk, megtöröljük, de nem hámozzuk meg!) félbevágjuk és egy serpenyőben, zsiradék nélkül, a vágási felületén megpirítjuk.

1300 ml vizet a hagymákkal, cukorral, sóval, fűszerekkel (a zöldfűszerek kivételével) és az ecettel felforralunk, majd 5 percig közepese lángon főzünk, ezt követően hagyjuk kihűlni (ez kb. 3-4 óra).

A tojásokat, a megmosott zöldfűszereket, a citromhéjat egy jól záródó befőttesüvegbe tesszük, felöntjük a kihűlt fűszeres lével és 24 órára hűvös helyre állítjuk.

kep_2.jpg

Ajánlott fogyasztási mód: először töltünk magunknak egy korsó sört, majd a tojásokat hosszában félbevágjuk, a sárgáját kivesszük (a fél tojásból), a fehérjét sózzuk, borsozzuk, megcsepegtetjük ecettel és olajjal, egy gondolatnyi mustárt rákenünk, a sárgáját visszatesszük és már ehetjük is.

  • A marinált tojásokat az átszűrt páclében, hűtőben tartva kb. egy hétig használhatjuk fel.
  • A Solei a berlini kocsmákban alapvető sörkorcsolyának számított, hasonlóan a göngyölt hagymás heringhez (Rollmops), az ecetes uborkához, a fasírthoz, a nyers darált húsos zsemléhez (Hackepeter-schrippen), a zsíros kenyérhez, vagy a kocsonyához. Ezeket a finomságokat a kocsmárosok a „Hungerturm” nevű (a szót eredetileg azokra a börtönökre használták, amelyeket vártornyokban alakítottak ki) hűtött vitrinben tartották.
  • A die Sole azaz sósvíz a tojások elkészítéséhez használt víz. A századfordulón a tojásokat a főzést követően egyszerűen csak sós vízben pácolták, majd közvetlen a fogyasztás előtt pucolták meg.
  • Ennyi páclében akár dupla mennyiségű tojást is pácolhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr417017227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása