Az ulmi Museum der Brotkultur (Kenyérkultúra Múzeum)
2014. december 13. írta: St.Rosine

Az ulmi Museum der Brotkultur (Kenyérkultúra Múzeum)

Ulmban látta meg a napvilágot Albert Einstein, a város büszkélkedhet a világ legmagasabb keresztény templomával, és itt található a Museum der Brotkultur is.

elso_2.jpg

1955-ben a németországi Ulmban nyílt meg a világ első Kenyérmúzeuma (Brotmuseum), amelyet 2002-től Kenyérkultúra Múzeumnak hívnak. A gyűjtemény alapítói - Willy Eiselen (1896-1981) és fia Hermann Eiselen (1926-2009) - 1952-ben kezdtek el gyűjteni mindent, ami a kenyérhez kapcsolódik.

masodik_1.jpg

A múzeum 1960-tól 1991-ig az ulmi Galgenbergben várta a látogatkat, majd átköltözött a jelenlegi helyére, az 1592-ben épült Sóházba.

A múzeum fenntartója az Eiselen alapítvány, amely e feladata mellett számos kutatási projektet is támogat. Az intézmény több mint 18.000 tárggyal és műalkotással büszkélkedhet, ebből 700-at tekinthetnek meg az érdeklődők az állandó kiállításon. A 7000 kötetes szakkönyvtára mellett az archívuma is említésre méltó a nagymúltú intézménynek (bővebben magyarul itt, németül itt olvashatnak a múzeumról, a látogatói kritikákat pedig itt találják). A múzeum kutatói, egykori kutatói közül én eddig Irene Krauß: Chronik bildschöner Backwerke című 1999-ben megjelent könyvét olvastam, amelyet csak ajánlani tudok minden érdeklődőnek (a könyv megvásárolható a múzeum előterében).

negyedik.jpg

Az állandó kiállítást az első és a második emeleten rendezték be, a harmadikon kisfilmeket láthatunk a kenyérrel kapcsolatban.

harmadik_1.jpg

Az első emeleten a gabonafajtákat,

otodik.jpg

a gabona őrlés és a kenyérkészítés eszközeit, lépéseit, a különböző korok eltérő technikáit ismerhetjük meg,

hatodik.jpg

illetve bepillantást nyerhetünk a pékek és a molnárok céhének életébe.

hetedik.jpg

A kiállítás második része már kevésbé barátságos.

nyolcadik.jpg

Háborúk, éhezés, nyomor és kenyérjegy. A szervezők számos eredeti dokumentummal, tárggyal mutatják be a háborúk okozta szenvedéseket,

kilencedik.jpg

és hívják fel figyelmünket a kenyér nélkülözhetetlen szerepére, a túlnépesedés veszélyeire, és bolygónk természeti kincseinek mértéktelen kihasználására (a kép 2014. augusztus 31-én, 13:19-kor készült).

Pontos cím: Salzstadelgasse 10, 89073 Ulm

Nyitva: naponta 10:00-től 17:00-ig (kivéve néhány napot)

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr206978611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása