Gesztenyeleves
2014. november 22. írta: St.Rosine

Gesztenyeleves

Lassan véget ér az ősz. A levelek már lehulltak, a nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák egyre hidegebbek. Ilyenkor egy tányér ízletes gesztenyeleves a családdal vagy a barátokkal biztosan jobb kedvre derít!

gesztenyeleves_1.jpgGesztenyeleves (4 fő részére)

A leveshez:

100 g póréhagyma (a fehér része), 2 gerezd fokhagyma, kb. 2 evőkanál vaj, 200 g gesztenye (megtisztított, előfőzött vagy megsütött), 100 ml száraz fehérbor, 600 ml szárnyasalaplé, 100 ml tejszín, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, 3-4 db szegfűszeg, 1 kisebb darab fahéj (esetleg őrölt)

A díszítéshez:

4 szelet sonka (pl.: fekete-erdei), 100 ml felvert tejszín

 

Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 20 perc

 

A megtisztított, felkarikázott póréhagymát a szétnyomott fokhagymákkal együtt vajon egy pár percig pároljuk, hozzáadjuk a gesztenyéket és további 2-3 percig karamellizájuk, majd felöntjük borral, belekeverjük a tejszínt és ízesítjük a fűszerekkel. 10 perces főzést követően a darabos fűszereket eltávolítjuk és a levesünket kézi mixerrel pürésítjük.

Tálalásnál a levest négyfelé osztjuk, mindegyik tetejére helyezünk egy kanálka felvert tejszínt és a tányérra fektetünk egy-egy szelet frissen kisütött sonkaszeletet.

  • A gesztenyét célszerű megtisztítottan és előfőzötten megvásárolni, mert időt takaríthatunk meg ezzel. Ha nyers gesztenyénk van, akkor itt találhatjuk meg az elkészítését.
  • A gesztenyelevest ízesíthetjük még egy kis chilivel vagy finomra vágott citromhéjjal is, esetleg kínálhatjuk frissen pirított zsemlekockákkal.
  • A szegfűszeget és a fahéjat célszerű fűszerzacskóba kötve az ételhez adni, vagy előtte főzni belőlük egy fűszerkivonatot és azt hozzá önteni a leveshez, esetleg mindkettőből az őrölt változatot használni.
  • A szárnyasalaplét - ha csak lehet - akkor készítsük el mi magunk. Nekem szerencsém volt, mert a hét közepén csirkecombból egy jó kis mangós curryt főztem. A filézést követően így a csontokból, egy kevés zöldséggel és zöldfűszerrel sikerült összehoznom némi alaplevet, amelyet kisebb dobozokba szétöntve lefagyasztottam.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr866920533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása