Lassan véget ér az ősz. A levelek már lehulltak, a nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák egyre hidegebbek. Ilyenkor egy tányér ízletes gesztenyeleves a családdal vagy a barátokkal biztosan jobb kedvre derít!
Gesztenyeleves (4 fő részére)
A leveshez:
100 g póréhagyma (a fehér része), 2 gerezd fokhagyma, kb. 2 evőkanál vaj, 200 g gesztenye (megtisztított, előfőzött vagy megsütött), 100 ml száraz fehérbor, 600 ml szárnyasalaplé, 100 ml tejszín, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, 3-4 db szegfűszeg, 1 kisebb darab fahéj (esetleg őrölt)
A díszítéshez:
4 szelet sonka (pl.: fekete-erdei), 100 ml felvert tejszín
Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 20 perc
A megtisztított, felkarikázott póréhagymát a szétnyomott fokhagymákkal együtt vajon egy pár percig pároljuk, hozzáadjuk a gesztenyéket és további 2-3 percig karamellizájuk, majd felöntjük borral, belekeverjük a tejszínt és ízesítjük a fűszerekkel. 10 perces főzést követően a darabos fűszereket eltávolítjuk és a levesünket kézi mixerrel pürésítjük.
Tálalásnál a levest négyfelé osztjuk, mindegyik tetejére helyezünk egy kanálka felvert tejszínt és a tányérra fektetünk egy-egy szelet frissen kisütött sonkaszeletet.
- A gesztenyét célszerű megtisztítottan és előfőzötten megvásárolni, mert időt takaríthatunk meg ezzel. Ha nyers gesztenyénk van, akkor itt találhatjuk meg az elkészítését.
- A gesztenyelevest ízesíthetjük még egy kis chilivel vagy finomra vágott citromhéjjal is, esetleg kínálhatjuk frissen pirított zsemlekockákkal.
- A szegfűszeget és a fahéjat célszerű fűszerzacskóba kötve az ételhez adni, vagy előtte főzni belőlük egy fűszerkivonatot és azt hozzá önteni a leveshez, esetleg mindkettőből az őrölt változatot használni.
- A szárnyasalaplét - ha csak lehet - akkor készítsük el mi magunk. Nekem szerencsém volt, mert a hét közepén csirkecombból egy jó kis mangós curryt főztem. A filézést követően így a csontokból, egy kevés zöldséggel és zöldfűszerrel sikerült összehoznom némi alaplevet, amelyet kisebb dobozokba szétöntve lefagyasztottam.