Narancsos-szilvás csülök
2014. november 04. írta: St.Rosine

Narancsos-szilvás csülök

Ez egy nagyon bizarr kaja! A csülök a fűszerektől és az ízesítőktől édes, keserű, savanyú és csípős egyben, amihez a mazsolás-fahéjas rizs és a szilvakompót nagyon passzol!

 

Narancsos-szilvás csülök

1 db hátsó csülök (kb. 1300-1400 g), 2 evőkanál keserű narancslekvár, 1 evőkanál balzsamecet, ízlés szerint chilli olaj, 1-2 teáskanál megtört koriandermag

1 fej vöröshagyma, 6 szem szilva, ízlés szerint só, 100 ml narancslé, kb. 100 ml cidre brut (száraz almabor, tetszőleges márka), 1 evőkanál méz, 5 szem mozsárban összetört szegfűszeg

500 g szilva, 1 evőkanál kristálycukor vagy barnacukor, 50 ml vörösbor

3 dl basmati rizs, 1-2 evőkanál olaj, 50 g mazsola, 1 rúd fahéj, ízlés szerint só

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: 3 óra (+ előző nap bepácolni a csülköt)

 

A narancslekvárt, a balzsamecettel, a mozsárban megtört koriandermaggal, és ízlés szerint chilli olajjal összekeverjük. A megmosott csülköt kicsontozzuk, bőrét beirdaljuk (a legjobb ehhez egy közönséges tapétavágó), majd az elkészített páccal alaposan bedörzsöljük, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.

Másnap a pácból kivesszük a csülköt (nem kell leitatni a felesleget levet), sózzuk és egy megfelelő méretű hússütő vagy jénai tálba helyezzük, öntünk hozzá narancslevet, és előmelegített sütőbe tolva, lefedve, 220 °C-on (légkeveréses) 30 percet sütjük, majd a hőmérsékletet visszavesszük 180 °C-ra. 1 óra elteltével hozzáadunk 6 szem kimagozott szilvát, 1 fej felkarikázott vöröshagymát, és ha kell, öntünk alá egy kevés almabort. A csülköt ezt követően kb. még 1,5 órán keresztül sütjük addig, amíg vajpuha nem lesz. Időnként érdemes ránéznünk, és ha kell, akkor pótoljuk az elpárolgott folyadékot egy kis almaborral. Amikor puha a hús, akkor kivesszük, és a bőrét megkenjük szegfűszeges méz keverékével, majd kb. 10 percre visszatoljuk a 200-220 °C-ra felmelegített sütőbe (grill) pirulni.

Amíg a hús pirul, elkészítjük a szilvakompótot és a mazsolás-fahéjas rizst. A kimagozott szilvákat egy korty borral, egy kanál cukorral 6-8 perc alatt puhára főzzük és félretesszük. A rizst néhány kanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a mazsolákat, a fahéj rudat, felöntjük 6 dl forrásban lévő vízzel, sózzuk, alacsony lángon, időnként megkavarva megfőzzük, majd a tűzről levéve, konyharuhákkal bebugyolálva kb. 10 percre félrerakjuk.

Az elkészült csülköt a pirítást követően szintén 10 percig pihentetjük, közben a levét átpasszírozzuk. Tálalásnál a felszeletelt csülköt a mazsolás-fahéjas rizzsel és a szilvakompóttal körítve, a sült levével díszítve kínáljuk.

2014_osz 084.JPG

  • Nekem viszonylag kevés folyadék kellett a csülökhöz a sütéséhez használt tál formája miatt, de elképzelhető, hogy másoknak több fog kelleni. Ezért érdemes akár 1 liter almabort is beszereznünk, a maradékot pedig elfogyaszthatjuk az étel mellé.
  • A páchoz akár egy kevés gyömbért is reszelhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr446856501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása