Nugátkrémes szilvás gombóc
2014. október 19. írta: St.Rosine

Nugátkrémes szilvás gombóc

Egyértelmű, hogy a nugátkrémes szilvás gombóc a gombócok csúcsa, kategóriájának legjobbja! Egy igazi luxus, kényeztetés a léleknek és a gyomornak, ebből adódóan nem olcsó, kicsit macerás, de minden pénzt és fáradozást megér az elkészítése!

 100_0588.JPG

Nugátkrémes szilvás gombóc (4 fő részére)

A gombóchoz:

500 g burgonya, kb. 25 g liszt, 25 g búzadara, 1 db tojássárgája, 1-2 csipet só, 8 db szilva, 20 g nyers marcipánmassza + liszt a gombócok formázásához

A krémhez:

Ízlés szerint 100 g tej- vagy étcsokoládé-bevonó, 125 g nugátkrém, 200 ml tejszín, 2 evőkanál ír krémlikőr (tetszőleges márka), 2 evőkanál Amaretto

A morzsához:

13 g darált mogyoró, 25 g vaj, 13 g kristálycukor, 2 evőkanál narancslé, 60 g zsemlemorzsa, ¼ narancs (lehetőleg bio) reszelt héja

A díszítéshez:

Porcukor

 

A gombóchoz a burgonyát előző este – héjával együtt – megfőzzük, a vizét leöntjük és hagyjuk kihűlni. Másnap először a nugátkrémet és a morzsát készítjük el.

A krémhez az összetört bevonót és a nugátkrémet egy tálba tesszük, vízgőz fölött felolvasztjuk, a tejszínt felfőzzük, majd folyamatos keverés mellett a krémhez csurgatjuk, végezetül hozzákeverjük az ír krémlikőrt és az Amarettot is.

Miután ezzel elkészültünk, egy serpenyőben, szárazon, folyamatosan kevergetve (vigyázzunk, mert könnyen megég) megpirítjuk az őrölt mogyorót, a vajat egy kisebb fazékban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a narancslevet, majd felfőzzük. Ezt követően levesszük a tűzhelyről, beleszórjuk a mogyorót és a zsemlemorzsát, hozzáreszeljük a narancshéjat, alaposan átkeverjük és félretesszük.

A marcipánból 8 db golyócskát formázunk, a szilvákat kimagozzuk, és betöltjük a marcipánnal.

Végezetül a burgonyát meghámozzuk, összetörjük, és kézzel összekeverjük a többi nyersanyaggal (liszt, dara, tojássárgája, só). A tésztánk állaga leginkább a burgonya nedvességétől függ, ezért ha nem kellően ruganyos, hanem inkább ragacsos, akkor tegyünk hozzá még lisztet! Belisztezett gyúrótáblán a tésztából hengert formázunk, 8 egységes darabra vágjuk, az így kapott darabokat kerek lapokká nyújtjuk, majd egyenként betöltjük a szilvákkal és a kezünkkel gombócokká formázzuk. A gombócokat érdemes meglisztezve félrerakni, mert különben könnyen össze- vagy leragadhatnak! Amikor ezzel elkészültünk, akkor forrásban lévő vízben, kb. 6-8 perc alatt készre főzzük a gombócokat (a végén feljönnek a víz felszínére), majd kivéve őket, alaposan megforgatjuk a morzsában.

Tálalásnál először egy-két kanál nugátkrémet szedünk a tányérokba, erre személyenként ráhelyezünk két gombócot, majd a tetejére is csurgatunk a krémből, végül pedig szitálunk rá egy kevés porcukrot.

 100_0589.JPG

  • A tésztát úgy is készíthetjük, hogy a burgonyákat betesszük a sütőbe (170 °C-os légkeveréses sütőben 60 percre) sülni, majd ezt követően megvárjuk, hogy kihűljenek és meghámozzuk őket. Ez a módszer gyorsabb, mivel nem kell előző nap megfőzni a burgonyát és a tészta is ízletesebb lesz, mivel az alacsony víztartalom miatt nem kell „agyonlisztezni” a gombóctésztát, hogy dolgozni tudjunk vele.
  • Besztercei szilva helyett tölthetjük sárgabarackkal is a gombócokat.
  • A krém lehet, hogy első ránézésre sok 8 db gombóchoz, de tapasztalatom szerint, ha fele mennyiséget készítek belőle, vagy ha 16 gombóc mellé adok ugyanennyit, akkor a vendégek elégedetlenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr276688081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása