A kasmíri Rogan Josh kicsit olyan, mint a magyar birkapörkölt csak egy „picit” fűszeresebb!
Rogan Josh (4 fő részére)
Kb. 3-4 evőkanál olaj vagy ghí (esetleg pálmazsír), 2 db babérlevél, 1 db csillagánizs, 1 rúd fahéj, 4 db szegfűszeg, 1 teáskanál egész fekete bors, 3 fej lilahagyma, 1 kisebb darab gyömbér (kb. 7 cm-es), 8-9 gerezd fokhagyma, kb. 1000 g bárány- vagy birkahús (általában lapocka, én combból készítem és a csontot is beleteszem), 2 teáskanál csípős fűszerpaprika, 2 teáskanál római kömény, 2 teáskanál koriandermag, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 teáskanál kurkuma, kb. 2 teáskanál só, szezonban 4-6 darab érett, hámozott, felkockázott paradicsom (amúgy 1 doboz paradicsomkonzerv: 400 g), ízlés szerint friss chili, 2-3 evőkanál zsíros natúr joghurt (10 %-os), 1/2 csokor korianderzöld
A díszítéshez: 1/2 csokor korianderzöld (esetleg jöhet még hozzá 1/2 csokor friss menta), friss chili
Ajánlott köret: basmati rizs, de a legjobb valamilyen indiai kenyérrel (pl.: naan)
Előkészítés: 20 perc – elkészítés: kb. 120-150 perc
A húst megtisztítjuk a felesleges faggyútól és hártyáktól, majd nagyobb (kb. 6x6 cm-es) kockákra vágjuk. A hagymákat felcsíkozzuk, a megpucolt gyömbért és fokhagymát egy-két korty vízzel összeturmixoljuk, a fekete borsot, szegfűszeget, koriandert, és a római köményt külön-külön mozsárban megtörjük és félretesszük.
Egy megfelelő méretű fazékban felforrósítjuk a zsiradékot, beletesszük a babérlevelet, a csillagánizst, a fahéjat, és a megtört szegfűszeget, valamint a fekete borsot. Egy-két perc elteltével hozzáadjuk a hagymát, majd néhány perccel később az összeturmixolt gyömbér-fokhagyma keveréket. Rövid pirítás után jöhet a hús és az összes többi fűszer, kb. 5-8 perces sütögetés elteltével pedig a felaprított, hámozott paradicsom, a friss, felkarikázott chili és 2-3 evőkanál joghurt. A curryt alaposan átkeverjük, öntünk hozzá kb. 200-300 ml vizet, majd alacsony lángon, időnként megkeverve (esetleg a folyadékot pótolva) kb. 1-2 óra alatt vajpuhára főzzük a húsokat (a báránynak általában 1-1,5 óra is elég, ellenben a birka 1,5-2 óra alatt puhul meg).
Amikor az ételünk elkészült, akkor a korianderzöld felét belevágjuk és elkeverjük, majd ezt követően koriander levelekkel (esetleg mentával is) megszórva, chili paprikával díszítve - számunkra szimpatikus körettel - forrón kínáljuk.
- A Rogan Josht 2004-ben készítettem először a haverjaimnak egy buliban. Azóta számos receptet átnéztem, mivel az ételnek kismillió leírását találhatjuk meg a neten, és ezekből „csipegetve” állítottam össze a családi változatunkat.
- A húst miután felvágtuk akár be is pácolhatjuk (a számunkra szimpatikus fűszerek mellett joghurtot mindenképp tegyünk a pácba) egy éjszakára.
- Az őrölt kardamom helyett használhatunk 3-4 db zöld és 3-4 db fekete kardamom hüvelyt, amelyeket miután mozsárban kicsit megtörtünk - a főzés legelején a babérlevéllel, csillagánizzsal, fahéjjal, stb. - a héjával együtt adjuk az ételhez.