Egy roppant egyszerű krémleves azoknak, akik szeretik a spárgát!
Spárgakrémleves bacon chipsszel (4 fő részére)
1000 g fehér spárga, 30 g vaj, 1 teáskanál kristálycukor, ízlés szerint só, fehér bors és citromlé, 250 g burgonya (kb. 2-3 közepes darab), 200 ml tejszín, 80-100 g szeletelt bacon szalonna, 1 evőkanál olaj
Előkészítés: 15 perc – elkészítés: kb. 40 perc
Az alaposan megmosott spárgákat meghámozzuk, a fás alját levágjuk, az így kapott héjakat és végeket 1 liter vízben vajjal, cukorral és egy kevés sóval 15 percig gyenge lángon főzzük, majd a levet egy másik fazékba átszűrjük és a héjakat, végeket kidobjuk.
A 2-3 cm-re vágott spárgákat (kivéve a csúcsokat!) és a megtisztított, felkockázott burgonyát a spárgás alaplében 15 perc alatt puhára főzzük, botmixerrel alaposan átturmixoljuk, ízesítjük sóval, borssal és citromlével, felöntjük tejszínnel.
A félbevágott spárgacsúcsokat hozzáadjuk a levesünkhöz és 8 perc alatt, alacsony lángon, időnként kevergetve készre főzzük az ételünket. Közben a felszeletelt szalonnákat szétszedjük, 3 részre vágjuk, és a darabokat egy korty olajon pár pillanat alatt megsütjük.
A kész levesünket ropogós bacon chipsszel megszórva azonnal kínáljuk!
- Ez az egyik kedvenc német spárgalevesem, ami eredetileg fekete-erdei sonkával van megszórva, azonban én szívesen készítem szalonnával is.
- A spárga szezonja április közepétől június 24-ig tart.
- Hűtőben kb. négy napig tartható el a zöldség. A vásárlást követően nem kell megmosni, hanem csak egyszerűn csavarjuk nedves rongyba és tegyük be.