Kalbsleber Berliner Art (borjúmáj berlini módra)
2015. március 05. írta: St.Rosine

Kalbsleber Berliner Art (borjúmáj berlini módra)

Egy igazi berlini klasszikus! Borjúmáj karamellizált almával, ropogós hagymakarikákkal, sült szalonnával és lágy burgonyapürével.

elso_maj.jpg

Kalbsleber Berliner Art (4 fő részére)

600 g borjúmáj, 3-4 db savanykás alma, kb. 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál vaj, 100 g szeletelt bacon szalonna (fejenként 2-3 kisebb szeletet lehet számolni), 2 fej vöröshagyma, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 4-5 evőkanál liszt 

A sütéshez: 2-3 evőkanál olaj és 2-3 evőkanál vaj + olaj a hagyma sütéséhez

Köret: burgonyapüré

 

Előkészítés: 15 perc, elkészítés: 20 perc

 

A májat alaposan megtisztítjuk (ha kell ujjnyi vastagságúra szeleteljük), lisztben megforgatjuk, az almákat meghámozzuk, a magházakat kivágjuk (vagy kiszúrjuk), felkarikázzuk, citromlével megcsepegtetve félretesszük. A hagymákat megpucoljuk, felkarikázzuk, félretesszük. (Ajánlott a köretnek is egyből nekiállnunk, mert csak akkor tudunk mindent frissen és melegen tálalni!)

Egy nagyobb serpenyőben a cukrot megkaramellizáljuk, amikor folyik, akkor hozzáadunk 2 evőkanál vajat és az almakarikákat, 2-3 perc alatt készre pároljuk (érdemes legalább egyszer megfordítanunk a szeleteket), majd serpenyővel együtt betesszük a sütőbe (60 °C-on légkeveréses), hogy tálalásig meleg maradjon.

Egy másik serpenyőben egy kanál vajat és olajat felmelegítünk, a szalonnaszeleteket kb. 2-3 perc alatt ropogósra sütjük. Miután kivettük adunk hozzá még 1-2 kanál vajat és egy kevés olajat, majd a májat időnként megforgatva kb. 4-5 perc alatt (ha vékonyabbak a szeletek, akkor elég 3-4 perc is), közepes hőmérsékleten készre sütjük. Ezt követően érdemes betennünk az almák mellé a sütőbe, hogy tálalásig meleg maradjon!

Ekkorra a burgonyánk már biztosan megpuhult, tehát elkészítjük a pürét, majd végezetül a hagymakarikákat besózzuk, lisztben alaposan megforgatjuk és bő, forró olajban ropogósra sütjük.

Tálalás előtt a májat sózzuk, borsozzuk, burgonyapürével, karamellizált almaszeletekkel, ropogós szalonnával és hagymakarikákkal azonnal kínáljuk, mellé jó behűtött almabor (cider) vagy sör illik a leginkább!

masodik_maj.jpg

  • A berlini mód a párolt almát és a ropogósra sült hagymakarikákat jelenti. A receptek egy része nem tartalmaz szalonnát, másokban nem karamellizát cukron párolják az almát, de a hagymát sem szokták minden egyes alkalommal lisztben forgatni.
  • A borjúmáj mellett a berliniek is készítik sertés- vagy csirkemájból az ételt, ezért - mivel Magyarországon nem lehet minden második hentesnél borjúmájat kapni - nyugodtan használjunk más, könnyebben beszerezhető nyersanyagot!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr437241699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása