Snert (holland zöldborsóleves)
2015. január 19. írta: St.Rosine

Snert (holland zöldborsóleves)

A kedvenc téli levesem, sok zöldséggel, csülökkel, szalonnával és kolbásszal!

madodik_b.jpg

Snert (6-8 fő részére)

500 g zöldborsó (eredetileg szárított borsóval készítették, így én is azt használtam), 2 kisebb darabka - nem füstölt - hátsócsülök (kb. 1300 g), 150-200 g nem túl sokáig füstölt húsos szalonna (nem jó, ha a levesnek túl füstölt íze lesz), 400 g füstölt nyers kolbász (ha lehet, akkor nem paprikás!), ízlés szerint só, 1 teáskanál egész fekete bors, 3 db babérlevél, 4 db póréhagyma (felkarikázva), 1 kisebb darabocska zeller (kb. 250 g, apróra felkockázva), 1-2 db sárgarépa (felkarikázva vagy apróra felkockázva, nem mindenki használ répát, mert édesebb lesz a leves), 1 db petrezselyemgyökér (felkarikázva vagy apróra felkockázva), 4 db burgonya (apróra felkockázva), esetleg 2-3 evőkanál olaj a kolbászok pirításához

Díszítés: 1 db kis csokor zeller- vagy petrezselyemlevél

Köret: rozskenyér, csípős mustár, szeletelt húsos szalonna

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 3,5 óra

 

A borsókat feltesszük főni, ha felforrt beletesszük a csülköket, a fűszereket (fűszerzacskóban) és a szalonnát. Alacsony lángon kb. 2,5 órán keresztül főzzük (a zöldborsó eggyé válik a levessel), hozzáadjuk a zöldségeket és a kolbászokat, majd kb. 45 perc alatt készre főzzük (vigyázat, könnyen odaég, sokat kell kavargatni!).

masodik_7.jpg

Amikor elkészült, akkor a kolbászt, a szalonnát, és a csülköt kivesszük a levesből, felszeleteljük, majd visszatesszük (én a kolbászt egy serpenyőben egy korty olajon megpirítottam). Ha kell, akkor a levesünket ízesítjük még borssal, illetve sóval és finomra vágott friss zellerlevéllel vagy petrezselyemlevéllel meghintve kínáljuk.

Eredetileg csak a főzést követő nap fogyasztották. Az étel mellé szalonnaszeletekkel megrakott és vékonyan csípős mustárral megkent rozskenyérszeleteket adunk.

  • A Snert más néven Erwtensoep inkább egy igazi masszív egytálétel, mintsem egy könnyed leves. A paraszti gyökerekkel rendelkező, roppant kalóriadús fogást a régi receptek szerint készíthették tarjával, sertésorral és füllel is.
  • Én szeretem a vöröshagyma erőteljesebb ízét, ezért a 4 db póré helyett 2 db pórét és 2 nagyobb fej vöröshagymát vágtam a levesbe (ez a recept is ezt ajánlja).
  • Az ételhez eredetileg használt szárított, hántolt zöldborsót (a borsónak először eltávolítják a héját, majd csiszolják és fényesítik) - Spliterwten (hollandul) vagy Grüne Schälerbsen (németül) - sajnos nagyon nehéz Magyarországon beszerezni.
  • A receptet Tom de Smet holland barátomtól kaptam.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr877084609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bedtime story 2015.01.19. 20:50:43

Nagyon franko etel! Ha valaki megkesziti, igyekezzen elszakadni a magyar "leves" fogalmatol: az eredeti holland snert jo suru, szinte a mi fozelekunkhoz hasonlit.
Holland foldon sokszor ettem mar borsolevest, tanusitom, hogy tenyleg ilyen!

bonebear · http://cinca.blog.hu 2015.01.19. 22:29:02

3,5 óra... Én inkább kuktában megfőzném a husikat, majd kivéve őket a levében a zöldeket, és irány a turmix, majd vissza a husik.

BernadettSzaboo 2015.01.20. 08:04:13

Tényleg nagyon fincsi a leves, bár ez a mi képzeletünkben inkább egy hígabb főzelék :). És persze eszünkbe se jusson összehasonlítani a magyar borsólevessel: a hollandoknak egész más fogalmuk van a levesről, mint nekünk. Valahogy minden sűrűbb nekik (tisztelet a kivételnek). Igaz ami igaz: macerás meg hosszú elkészíteni, de minden kanál mennyei élvezet :)

Nand 2015.01.20. 08:26:19

Aztán még a magyar konyhát ekézik, hogy zsíros. (Pedig, ha tudnák, hogy a a kellő (=/= sok) zsiradéktól lesz finom az étek)
süti beállítások módosítása