A kedvenc téli levesem, sok zöldséggel, csülökkel, szalonnával és kolbásszal!
Snert (6-8 fő részére)
500 g zöldborsó (eredetileg szárított borsóval készítették, így én is azt használtam), 2 kisebb darabka - nem füstölt - hátsócsülök (kb. 1300 g), 150-200 g nem túl sokáig füstölt húsos szalonna (nem jó, ha a levesnek túl füstölt íze lesz), 400 g füstölt nyers kolbász (ha lehet, akkor nem paprikás!), ízlés szerint só, 1 teáskanál egész fekete bors, 3 db babérlevél, 4 db póréhagyma (felkarikázva), 1 kisebb darabocska zeller (kb. 250 g, apróra felkockázva), 1-2 db sárgarépa (felkarikázva vagy apróra felkockázva, nem mindenki használ répát, mert édesebb lesz a leves), 1 db petrezselyemgyökér (felkarikázva vagy apróra felkockázva), 4 db burgonya (apróra felkockázva), esetleg 2-3 evőkanál olaj a kolbászok pirításához
Díszítés: 1 db kis csokor zeller- vagy petrezselyemlevél
Köret: rozskenyér, csípős mustár, szeletelt húsos szalonna
Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 3,5 óra
A borsókat feltesszük főni, ha felforrt beletesszük a csülköket, a fűszereket (fűszerzacskóban) és a szalonnát. Alacsony lángon kb. 2,5 órán keresztül főzzük (a zöldborsó eggyé válik a levessel), hozzáadjuk a zöldségeket és a kolbászokat, majd kb. 45 perc alatt készre főzzük (vigyázat, könnyen odaég, sokat kell kavargatni!).
Amikor elkészült, akkor a kolbászt, a szalonnát, és a csülköt kivesszük a levesből, felszeleteljük, majd visszatesszük (én a kolbászt egy serpenyőben egy korty olajon megpirítottam). Ha kell, akkor a levesünket ízesítjük még borssal, illetve sóval és finomra vágott friss zellerlevéllel vagy petrezselyemlevéllel meghintve kínáljuk.
Eredetileg csak a főzést követő nap fogyasztották. Az étel mellé szalonnaszeletekkel megrakott és vékonyan csípős mustárral megkent rozskenyérszeleteket adunk.
- A Snert más néven Erwtensoep inkább egy igazi masszív egytálétel, mintsem egy könnyed leves. A paraszti gyökerekkel rendelkező, roppant kalóriadús fogást a régi receptek szerint készíthették tarjával, sertésorral és füllel is.
- Én szeretem a vöröshagyma erőteljesebb ízét, ezért a 4 db póré helyett 2 db pórét és 2 nagyobb fej vöröshagymát vágtam a levesbe (ez a recept is ezt ajánlja).
- Az ételhez eredetileg használt szárított, hántolt zöldborsót (a borsónak először eltávolítják a héját, majd csiszolják és fényesítik) - Spliterwten (hollandul) vagy Grüne Schälerbsen (németül) - sajnos nagyon nehéz Magyarországon beszerezni.
- A receptet Tom de Smet holland barátomtól kaptam.