Kreol rizses-kókuszos csirkefazék
2015. január 02. írta: St.Rosine

Kreol rizses-kókuszos csirkefazék

Gazdag ízvilágú egytálétel, hogy biztosan jól induljon az újév!

elso_7.jpg

Kreol rizses-kókuszos csirkefazék (6 fő részére)

800 g csirkecomb, 600 g csirkemell, 2 teáskanál curry por, 3 teáskanál fűszerpaprika, 1/2 teáskanál csípőspaprika, 4 db mozsárban megtört szegfűszeg, 1/2 teáskanál római kömény, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint só

2 fej vöröshagyma, 350 g szárzeller, 1 db zöld színű kaliforniai paprika, 3-4 gerezd fokhagyma, olaj a sütéshez (kb. 6 evőkanál), 5 db babérlevél, 2 evőkanál paradicsompüré, 1-2 csipet cukor, 500 ml csirkealaplé, 200 g vadrizs keverék, 400 ml kókusztej (1 doboz), 1 kisebb darab hámozott, lereszelt gyömbér (2-3 cm, ha nincs, akkor jó a gyömbérpor is), 1 db lime leve

A díszítéshez:

3-4 db újhagyma, 1/2 csokor korianderzöld, a szárzeller levelei

 

Előkészítés: 20 perc, elkészítés: 60 perc

 

A húsokat előkészítjük (akit zavar, nyugodtan húzza le a húsról a bőrt), a combokat kettévágjuk, a melleket 3-4 részre szeljük. A fűszereket összekeverjük, alaposan bemasszírozzuk a húsba, és félretesszük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a fokhagymákat átnyomjuk, a hagymákat finomra, a zellert és a paprikát apró kockára vágjuk.

Egy wokban olajat melegítünk, a húsdarabokat alaposan megpirítjuk (kb. 2-3 adagban), hozzáadjuk a babérleveleket, majd kivesszük és egy nagyobb fazékba tesszük. A visszamaradt zsiradékban a zöldségeket kb. 5 percig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és a cukrot, alaposan elkeverjük, 2 perc elteltével felöntjük az alaplével és kb. 300-500 ml vízzel.

A zöldségeket összekeverjük a húsokkal, enyhén megsózzuk, és 45 percig közepes lángon, fedővel félig befedve főzzük az ételünket. 15 perc elteltével hozzáadjuk a rizst, 30 perc elteltével pedig a kókusztejet és a gyömbért.

Amikor az ételünk elkészült ízesítjük lime lével, ha kell megsózzuk, majd frissen vágott újhagymával, korianderzölddel, és szárzeller levelekkel meghintve kínáljuk.

masodik_5.jpg

  • A korianderzöld alapjaiban határozza meg az étel ízét, és nem igazán helyettesíthető például petrezselyemzölddel. Ellenben, ha nem tudjuk beszerezni, illetve nem szeretjük az ízét, akkor használjunk több újhagymát és zellerlevelet.
  • Az étel felöntéshez 500 ml alaplevet, 400 ml kókusztejet és 300-500 ml vizet használunk. Amikor elkészül a fogásunk - ebből adódóan - kicsit „leveses” lesz, azonban másnapra (ha marad) a rizs felszívja a felesleges folyadékot, és az ízek is jobban összeérnek. Én jobban szeretem „másnaposan” felmelegítve a kreol rizses-kókuszos csirkét, ellenben ha valakit zavar a túl sok lé, akkor 200 ml víznél ne öntsön többet hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr337028513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása