Könnyű és gyors leves karácsonyra.
Borleves (4 fő részére)
250 ml húsleves, 150 ml száraz fehérbor, 100 ml tejszín, 4 db tojás, ízlés szerint só, reszelt szerecsendió, őrölt fahéj és fehér bors
A díszítéshez:
pár szem szőlő, 2-3 teáskanál mandulaforgács
Előkészítés: 2 perc, elkészítés: kb. 15 perc
A húslevest a borral egy fazékban felmelegítjük, átöntjük egy fémtálba, hozzáadjuk a tejszínt, a tojásokat, ízesítjük sóval, szerecsendióval, fahéjjal és borssal, majd közepes lángon, vízgőz felett pár perc alatt (kb. 6-8 perc), habverővel folyamatosan keverve krémesre sűrítjük.
Felszeletelt szőlőszemekkel és mandulával meghintve kínáljuk a levesünket.
- Ebből a mennyiségből egy főnek kb. 175-200 ml levest tudunk majd adni. Ez első hallásra/látásra kevésnek tűnhet, azonban szerintem bőségesen elég, mivel a levesünk a tojásoktól elég masszív, a bortól és a fűszerektől pedig elég intenzív lesz.
- Amikor húslevest főzünk érdemes belőle pár decilitert (esetleg többet) kivenni, műanyag tálkában lefagyasztani, és így mindig a legjobb alap kerülhet a levesünkbe.