Halas szoljanka (Fischsoljanka) Németországból
2014. augusztus 21. írta: St.Rosine

Halas szoljanka (Fischsoljanka) Németországból

A szoljanka még az egykori „NDK-s időkből” maradt a stralsundi és a kelet német konyhában. Jellegzetes savanykás íze miatt a mai napig kedvelt a helyiek, valamint a turisták körében. A szláv gyökerekkel rendelkező leves elkészítésének számtalan változata létezik, ezért érdemes kísérletezgetni, hogy melyik felel meg leginkább az ízlésünknek. Az „Orosz kulinária” című könyvben található recept (Ribnaja szoljanka) szerint a leves alapját a különböző halak mellett, a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, és a vöröshagyma képezi. „Lelkét” az apróra vágott savanyú uborka, sűrűségét egy kevés liszt adja. Ízesítéséhez a són és az egész borson kívül, babérlevelet használnak. A tálalás előtt kapri- és fekete olajbogyóval gazdagítják, a tálalásnál pedig egy-egy kanál tejföl, vékonyan felszeletelt citromkarika és kaporág is kerül a tányérokba.

A Stralsundban kóstolt változatok ettől némileg eltértek. A helyi konyhára nem jellemző a petrezselyemgyökér használata (én sem találkoztam vele a levesekben). A fekete olívabogyó roppant finom, de ez is ki szokott maradni az összetevők sorából, viszont kivétel nélkül mindenhol paradicsomos alappal készítették az ételt, amelyhez valószínűleg paradicsomkonzervet és sűrített paradicsomot egyaránt használhattak. A másik, viszonylag gyakran megjelenő alapzöldségnek, a különböző színű, kockára vágott, esetleg felcsíkozott pritaminpaprika tekinthető, de ezek mellett időnként találkozhatunk még brokkolival, cukkínivel vagy kimosott savanyú káposztával is.

Így mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy a számára szimpatikus nyersanyagokat felhasználva kreálja meg a saját halas szoljankáját. Az enyémet a következő módon készítem 4-6 fő részére:

30 g vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej csíkokra vágott vöröshagyma, 1 adag csíkokra vágott leveszöldség (ez Németországban általában: 2-3 db sárgarépa, 1 cikk zeller, 1 kisebb db póréhagyma, néhány szál petrezselyemzöld), 1 evőkanál liszt, 1 doboz (240 g tisztán) paradicsomkonzerv (ezt szezonban kiválthatjuk 4-5 db friss, hámozott, felkockázott paradicsommal), ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, és curry por, 1-2 db babérlevél, 5-6 ág friss kakukkfű (vagy ½ teáskanál szárított), 1 teáskanál barna cukor (vagy nádcukor, de jó a sima kristálycukor is), 1 db csíkokra vágott (zöld színű) pritaminpaprika, 2 evőkanál sűrített paradicsom, kb. 10 db csíkokra vágott csemegeuborka, 1 teáskanál (kb. 12-14 szem) kapribogyó, 600 g csíkokra vágott tengeri hal (például: tőkehal, lepényhal stb.)

A díszítéshez: 200 ml crème fraîche (készíthetjük tejföllel is, de én jobban szeretem az előzővel), 1 db citrom (bio), néhány szem fekete olajbogyó, finomra vágott zöldfűszer (például: kapor vagy petrezselyemzöld)

Előkészítés: 25 perc, elkészítés 25 perc

100_0212.JPG

A leves nyersanyagai

Egy fazékban felmelegítjük a vaj és az olívaolaj keverékét, beleszórjuk a felcsíkozott vöröshagymát, majd 2-3 perc elteltével a leveszöldségeket (a petrezselyemzöld kivételével).

100_0213_1.JPG

A zöldségeket 5-6 percig, gyakran kevergetve, nagyobb lángon pirítjuk, megszórjuk liszttel, alaposan átforgatjuk, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, felöntjük 6 dl vízzel, ízesítjük sóval, fekete borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel, curry porral, és egy teáskanál cukorral.

5-6 perc főzést követően beletesszük a pritaminpaprikát,

100_0216_1.JPG

majd 5 perccel később az 5 dl vízzel elkevert paradicsompürével felöntjük, hozzáadjuk az uborkát, a kaprit és a felcsíkozott, besózott halat.

A levesünket kb. 5 perc alatt készre főzzük, ezt követően megkóstoljuk, ha szükséges utánízesítjük, majd forrón, olajbogyóval és citromkarikával, valamint crème fraîche-el megöntve és finomra vágott zöldpetrezselyemmel (esetleg kaporral) meghintve kínáljuk.

100_0223.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr516618841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása