Elzászi gasztrotúra
2017. május 14. írta: St.Rosine

Elzászi gasztrotúra

Elzászt nemcsak csodás falvaiért, hanem gasztronómiai kincseiért is megéri felkeresni!

elso_kep_14.jpg

Elzász Franciaország egyik északkeleti régiója, nyugaton a Vogézek, keleten a Rajna, délen pedig a Jura hegység öleli körül. Központja Strasbourg, nagyobb városai Mulhouse és Colmar.

Ha megkérdeznék tőlem, hogy szerintem mi a legfontosabb nyersanyag, étel, illetve ital az elzászi gasztronómiában, akkor valószínű, hogy a munster sajtot, a bretzelt, azaz a perecet és a bort említeném először. (Ez a szubjektív véleményem, objektíven a káposztát és a choucroute-et mondanám, viszont az italoknál, annak ellenére, hogy számtalan izgalmas sört főznek az elzásziak, a bor elsőségét nem változtatnám meg.)

A bor amellett, hogy számos étel nyersanyaga vagy fűszere, elengedhetetlen szerepet tölt be a mindennapok asztali kultúrájában. Ebből adódóan egy gasztrotúra során a borozók, valamint a jobbnál jobb éttermek felkeresése mellett ajánlott a helyi bormúzeum (Musee du Vignoble Et des Vins d'Alsace) meglátogatása is.

Az Elzászi Bormúzeum (bővebben itt és itt) a közel ezer lelkes Kientzheimben várja az érdeklődőket. Ezért mi is a Colmartól pár kilométerre észak-nyugatra fekvő kis faluban kezdtük a táj és az elzászi gasztronómia felfedezését.

A múzeum klasszikus stílusban mutatja be a látogatóknak a helyi értékeket. Rengeteg tabló, kép, térkép, illetve szabadon vagy vitrinben kiállított tárgy segítségével ismerhetjük meg alaposabban a szőlőtermelést és a borkészítést. A feliratok, felhívások, oklevelek többsége francia, de németül is maradt meg pár emlék, amelyek közt találhatunk igazán frappáns mondatokat is.

img_5522.JPG

Alter Wein junge Weiber sind die besten Zeitvertreiber

Pontos cím: Château de la Confrérie St Etienne 1b, grand’rue; F – 68240 Kientzheim

Nyitva tartás: májusban minden szombat, vasárnap és ünnepnap; június 1-től október 31-ig naponta: 10.00-tól 12.00-ig és 14.00-tól 18.00-ig, illetve csoportoknak előzetes foglalás esetén bármikor.

img_5634.JPG

A múzeum megtekintését követően továbbindultunk a jó negyedórára található Eguisheimbe. Mivel már dél elmúlt így a kipakolást követően nem akartunk tovább várni az ebéddel, ezért azonnal felkerestük a korábban kinézett

img_5540.JPG

Au Vieux Porche éttermet (pontos cím: 16 rue des Trois Chateaux, Eguisheim/Egisheim). Azonban mivel nem foglaltunk asztalt kénytelenek voltunk korgó gyomorral visszatérni a szállásunkra. A hotel étterme szerencsére nyitva volt, amit utólag sem bántunk meg.

A szálloda étterme (étlap: itt) a helyiektől volt zajos, amitől csak tovább nőtt a bizalmunk a konyha iránt. A fogások közül a savanyított káposztával és rengeteg kolbásszal, szalonnával készülő, abszolút elzászi specialitás,

azaz a „Choucroute aux Cinq Viandes” nagyon ízlett.

img_5551.JPG

A garnélás tagliatellét (Tagliatelle Scampis & Crevettes Flambés à l’Anis; ne kérdezzék, nem én rendeltem!) szintén nem rontották el,

de az ebéd legizgalmasabb ételének járó címet a párolt báránycomb mézes mártással érdemelte ki (Souris d’Agneau Braisée Sauce au Miel). A hús omlott le a csontról, és a zöldséges kosárkákkal, valamint a mézes szósszal tökéletes harmóniát alkottak a tányéron.

Miután jóllaktunk, elindultunk  felfedezni Eguisheimet. A község érdekessége, hogy a külső házak mintegy erődként védik a település magját, amelyet egy belső utcácska segítségével körbejárhatunk. Mivel Elzászban vagyunk nem meglepő, hogy lépten nyomon borszaküzletekbe, perecesekbe, illetve kuglófsütőkbe botlunk,

img_5567.JPG

de a helyi kókuszos makaront (recept: itt) is csak ajánlani tudom.

A déli sikertelen próbálkozásunk arra volt jó, hogy legalább estére összejött a foglalás.

img_5606.JPG

A konyha üdvözlő falataival indítottuk a vacsorát. Az erdei gombákból készített püré megfelelő kezdetnek tekinthető, leszámítva, hogy a tetejére szórt pattogatott kukoricát a mai napig nehezen értelmezem, de ez legyen az én gondom.

img_5605.JPG

Az étlapról egy hagyományos és egy gourmet menüt választottunk, valamint kértünk még egy pot au feu-t és egy körtés csokihabot.

img_5607.JPG

A hagyományos menü első fogásaként egy mazsolás nyúl ballottine-t (göngyölt vagdalék) kaptunk (Ballottine de Lapin aux Raisins secs),

img_5616.JPG

majd konfitált kacsacomb következett párolt káposztával (Cuisse de Canard confite, Etuvée de Choux Frisé) és

img_5623.JPG

végül madártej (Ile Flottante) zárásként. A nyúl és a kacsa ízletes, omlós, magyarul hibátlan volt, ellenben a madártejtől lényegesen többet vártam. Sajnos itt a vanília alig érződött a krémen, a hab alatt elrejtett folyékony karamell pedig annyira dominált, hogy teljesen elvitte a desszertet.

img_5610.JPG

A gourmet menü egy füstölt pisztráng rillettel (rostos pástétom) indult (Rillette de Truite Fumée à la Crème et aux Pommes).

img_5614.JPG

Ezt egy tojásos spárgaleves (Œuf Parfait aux Asperges d'Alsace, Emulsion Fumée)

img_5620.JPG

és egy balzsamecetes kacsamell (Eventail de Magret de Canard, Réduction de Balsamique) követett,

img_5627.JPG

majd végül érkezett egy könnyed epres-rebarbarás csoda (Sablé croustillant ’Fraises-Rhubarbe’ Glace Yaourt). Az ínyenc menüben nem voltak gyenge láncszemek, egytől-egyig remekül sikerült mind, de a spárgaemulziót érdemes külön kiemelnem.

img_5619.JPG

A tüzes fazék (Pot au Feu)

img_5625.JPG

és a csokihab ízvilága és minősége teljesen beleillett a konyha által felvonultatott fogások sorába, így összességében egy nagyon emlékezetes vacsorával sikerült zárnunk az első napunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr9112409577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása