Elzászi rakott krumpli (munster coiffé)
2017. március 07. írta: St.Rosine

Elzászi rakott krumpli (munster coiffé)

Egy kis szalonnás-hagymás krumpli némi sajttal összesütve!

elso_kep_13.jpg Elzászi rakott krumpli (4-6 fő részére)

1000 g burgonya, 1-2 evőkanál vaj vagy olívaolaj, 300 g hasaalja szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 400 g munster sajt (ha ez nincs, akkor esetleg valamilyen egyéb rúzsos sajttal, pl. pálpusztaival lehet elkészíteni), 100 ml fűszeres tramini, 200 ml crème fraîche vagy zsíros tejföl, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors

A tálaláshoz: tetszőleges saláta és finomra vágott zöldpetrezselyem

 

Előkészítés: 20 perc – elkészítés: 15 perc + kb. 30 perc sütés

 

A burgonyát héjában feltesszük főni, közben a fehérbort kikeverjük a crème fraîche-el, a hagymákat megtisztítjuk és felcsíkozzuk, a szalonnát szintén csíkokra, a sajtokat pedig előszőr vízszintesen ketté, majd az így kapott szeleteket középen szintén ketté vágjuk.

A megfőtt burgonyákat meghámozzuk, felkarikázzuk és félretesszük. Egy nagyobb méretű serpenyőben némi zsiradékot felmelegítünk, hozzáadjuk a szalonnát és pár perces pirítást követően a hagymákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Miután a keverékünknek szép színe lett levesszük a tűzhelyről a serpenyőnket és összeállítjuk az ételünket.

masodik_kep_8.jpg

Egy megfelelő méretű tűzálló tálban leteszünk egy réteg felkarikázott burgonyát, erre jön a szalonnás hagyma fele, majd egy másik réteg burgonya, végül a maradék szalonnás hagyma. Az egészet nyakon öntjük a boros tejfölünkkel, a tetején szépen elrendezzük a feldarabolt munster sajtokat és előmelegített sütőben (alul-felül sütésnél 200 ºC, légkeverésesnél 180 ºC) kb. 30 perc alatt készre sütjük.

harmadik_kep_3.jpg

Finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve, friss salátával kiegészítve és egy pohár fűszeres traminival azonnal kínáljuk.

 

  • Az elzászi rakott krumpli, azaz a munster coiffé (les pommes de terre coiffées; tartiflette au munster) nagyon közeli rokona a szavojai tartiflette-nek, amely munster helyett reblochon sajttal készül.
  • Az ételhez minimum 400 g sajtot használjunk, de ha többet teszünk hozzá, az sem rontja el.
  • Kóstoljuk meg a szalonnás hagymánkat, hogy elég sósnak találjuk-e, ha nem, akkor érdemes a rétegezésnél óvatosan a főtt burgonyát is megsóznunk.
  • A fűszeres tramini helyett készíthetjük a fogásunkat rizlinggel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr7912313811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2017.03.08. 09:27:45

Háát, annyira nem jó, mint amennyire itt a posztban hype-olod.

A franciáknál ez tényleg egy népszerű étel, ahogy nálunk a székelykáposztát, úgy a franciáknál ezt a sajtkrémes krumplit készítik hatalmas serpenyőkben a vásárokban, sokadalmakban.

Tavaly decemberben a párizsi adventi vásárban meg is kóstoltuk, mert minden harmadik sátorban kínáltak ilyet, de nem volt túl jó.

Annyi finom francia étel van, de ez pont nincs benne az első húszban.

St.Rosine 2017.03.08. 14:20:06

@Pierr Kardán: De, ez egy nagyon jó étel, amúgy ne egy karácsonyi vásárban, hanem egy normális helyen próbáld ki, lehet, hogy változni fog a véleményed. Én Gunsbachban kóstoltam először (strosine.blog.hu/2016/05/24/az_elzaszi_munster_sajtmuzeum) és ott bitang jól csinálták ;)!
süti beállítások módosítása