Egy kis szalonnás-hagymás krumpli némi sajttal összesütve!
Elzászi rakott krumpli (4-6 fő részére)
1000 g burgonya, 1-2 evőkanál vaj vagy olívaolaj, 300 g hasaalja szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 400 g munster sajt (ha ez nincs, akkor esetleg valamilyen egyéb rúzsos sajttal, pl. pálpusztaival lehet elkészíteni), 100 ml fűszeres tramini, 200 ml crème fraîche vagy zsíros tejföl, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz: tetszőleges saláta és finomra vágott zöldpetrezselyem
Előkészítés: 20 perc – elkészítés: 15 perc + kb. 30 perc sütés
A burgonyát héjában feltesszük főni, közben a fehérbort kikeverjük a crème fraîche-el, a hagymákat megtisztítjuk és felcsíkozzuk, a szalonnát szintén csíkokra, a sajtokat pedig előszőr vízszintesen ketté, majd az így kapott szeleteket középen szintén ketté vágjuk.
A megfőtt burgonyákat meghámozzuk, felkarikázzuk és félretesszük. Egy nagyobb méretű serpenyőben némi zsiradékot felmelegítünk, hozzáadjuk a szalonnát és pár perces pirítást követően a hagymákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Miután a keverékünknek szép színe lett levesszük a tűzhelyről a serpenyőnket és összeállítjuk az ételünket.
Egy megfelelő méretű tűzálló tálban leteszünk egy réteg felkarikázott burgonyát, erre jön a szalonnás hagyma fele, majd egy másik réteg burgonya, végül a maradék szalonnás hagyma. Az egészet nyakon öntjük a boros tejfölünkkel, a tetején szépen elrendezzük a feldarabolt munster sajtokat és előmelegített sütőben (alul-felül sütésnél 200 ºC, légkeverésesnél 180 ºC) kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve, friss salátával kiegészítve és egy pohár fűszeres traminival azonnal kínáljuk.
- Az elzászi rakott krumpli, azaz a munster coiffé (les pommes de terre coiffées; tartiflette au munster) nagyon közeli rokona a szavojai tartiflette-nek, amely munster helyett reblochon sajttal készül.
- Az ételhez minimum 400 g sajtot használjunk, de ha többet teszünk hozzá, az sem rontja el.
- Kóstoljuk meg a szalonnás hagymánkat, hogy elég sósnak találjuk-e, ha nem, akkor érdemes a rétegezésnél óvatosan a főtt burgonyát is megsóznunk.
- A fűszeres tramini helyett készíthetjük a fogásunkat rizlinggel is.