Engadini diótorta (Engadiner Nusstorte)
2017. február 17. írta: St.Rosine

Engadini diótorta (Engadiner Nusstorte)

Az engadini diótorta egy igazi svájci kalóriabomba!

dios_suti.jpg Engadini diótorta (12 szelet, 24 cm-es tortaformához)

A tésztához: 300 g liszt, 125 g kristálycukor, 1 csipet só, 175 g hideg vaj, 1 db tojás, liszt a tészta nyújtásához

A töltelékhez: 300 g dió, 250 g kristálycukor, 200 ml tejszín, 3 evőkanál méz (ha van, akkor fenyőméz)

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: 45 perc (+ kb. 60 perc hűtés + kb. 30-35 perc sütés)

 

Az omlós tésztához a lisztet a cukorral és a sóval egy tálban összekeverjük, belevagdossuk a vajat, alaposan összegyúrjuk, majd hozzáütjük a tojást és a masszánkból tésztát gyúrunk. A kész tésztából cipót formázunk és műanyag fóliába betekerve 1 órára hűvös helyre tesszük.

Miután a pihentetési idő lejárt, 3 egyenlő részre vágjuk, majd ebből két részt belisztezett munkafelületen 24 cm-es kerek formára nyújtunk (ennek ellenőrzéséhez használjuk a tortaformánk alját). Az így kapott egyik tésztalapot (a torta tetejét) sütőpapírra helyezzük és hideg helyre félretesszük, közben a formánk alját sütőpapírral béleljük és ráhelyezzük a másik tésztalapot. A 3. tésztadarabunkból egy hosszú csíkot nyújtunk, amit a tortaforma belső oldalára tapasztunk kb. 4 cm magasan. A tésztacsíkot ezt követően még az ujjainkkal is rányomkodjuk a forma oldalára, a torta alját adó tésztát több helyen megszúrkáljuk villával, majd hűvös helyre félretesszük.

A töltelékhez a diót durvára vágjuk, a cukrot egy fazékban 3 kanál vízzel - keverés nélkül - közepes lángon karamellizáljuk (elsőnek nagyobb fehér bugyborékok képződnek, majd ezek mérete csökken, és ezt követően kezd el karamellizálódni a cukor). Miután a cukor világosbarna, mérsékeljük a lángot, hozzáöntjük a tejszínt és időnként átkavarva kb. 10-15 percig alacsony lángon krémesre főzzük. A karamellhez hozzákeverjük a diót és a mézet, s a tűzhelyről levéve hagyjuk langyosra hűlni.

img_7724.JPG

Miután langyos a töltelék szépen elosztjuk a tortaalapunkon,

img_7725.JPG

a forma oldalán lévő tésztacsíkot óvatosan ráhajtjuk a töltelékre,

img_7726.JPG

a tetejét ecsettel vékonyan megkenjük vízzel és rátesszük a torta tetejének szánt tésztalapot (a víztől jobban össze fog tapadni), és egy villával összenyomkodjuk a két tésztaréteget.

A torta tetejét villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben (200 °C - normál sütési mód; 180 °C - légkeveréses) kb. 30-35 perc alatt, alulról a második rácson aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve 20 percig a formánkban hagyjuk hűlni, majd azt eltávolítva, gitter rácsra téve várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

dios_torta_2.jpg

  • Az Engadini diótortát érdemesebb egy nappal korábban elkészítenünk, mert a sütést követő napon lényegesen könnyebben tudjuk szeletelni.
  • A svájci Graubünden gasztrorégió egyik nevezetessége az „Engadiner Nusstorte”. Érdekes, hogy a világ különböző pontjaira is exportált diótorta receptjét a legenda szerint a 18. században amerikai, francia, és olasz tanulóútra küldött helyi cukrászmesterek a fejükben megmaradt foszlányokból rakták össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr1812248698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása