Hol ehetünk egy jót Salzburgban?
2016. november 07. írta: St.Rosine

Hol ehetünk egy jót Salzburgban?

Salzburgot nemcsak Mozart örökségéért, hanem a helyi konyháért is érdemes felkeresnünk!

100_9820.JPG

A Salzach partján üldögélve, vagy az óvárosban kószálva, netalántán felsétálva a várba könnyen megéhezhetünk. Ekkor azonban nem érdemes dönert, pizzát, esetleg bosnát rendelnünk valami büfében vagy kifőzdében, hanem inkább üljünk be egy jó vendéglőbe vagy keressünk egy hangulatos sörkertet!

Aki igazi gourmet menüre vágyik annak egyértelmű, hogy a reptéri Ikarust kell meglátogatnia, amely leginkább arról híres, hogy havi váltásban kerülnek a konyhájába a világ legjobb szakácsai.

101_0020.JPG

Azonban ha szeretjük az autentikus osztrák konyhát, akkor a Schloss Mirabell-től nem messze működő Braurestaurant IMLAUER-t (cím: Rainerstraße 14, A-5020 Salzburg; nyitva tartás: naponta 11.00 órától 24.00 óráig; kritika: itt) véletlenül se hagyjuk ki.

101_0023.JPG

A fiákerpörkölt (Fiakergulasch mit Spiegelei, Würstel, Gurkerl und Semmelknödel) remek,

101_0024.JPG

és a ropogós bőrű sertéssültjüket (Ofenfrischer Schweinsbraten mit Kruste dazu Semmelknödel und Sauerkraut) is csak ajánlani tudom. A fiákerpörkölt lényege, hogy az osztrák módra elkészített pörköltet tojással, uborkával és sült virslivel egészítik ki és gombóccal kínálják (saját recept: itt), a bőrös sertéshúsnál pedig a vajpuha hús felett egy abszolút ropogós bőrréteg található, amit késsel vágni nem is, hanem leginkább csak törni lehet.

Ezt követően egy szelet jól bevált Sacher tortával vezettük le az ebédet (Sachertorte mit Schlag).

100_9884.JPG

A vár környéki kis utcákban van talán a város legszebb kilátást nyújtó sörkertje, azaz a „Restaurant Stieglkeller” (cím: Festungsgasse 10, A-5020 Salzburg; a nyitva tartás változó, bővebben: itt; kritika: itt) (hasonló látképpel bír az IMLAUER Sky - Bar & Restaurant is), ahol a lenyűgöző panorámát Ausztria egyik legkedveltebb sörével, a Salzburgban főzött Stiegl-lel élvezhetjük.

img_7414.JPG

Majd érdemes tovább állnunk a szomszéd utcácskában megbúvó St. Paul's Stub'n-ba (cím: Herrengasse 16, A 5020 Salzburg; nyitva tartás: hétfőtől szombatig 17.00 órától; kritika: itt).

Ez már inkább egy kisvendéglő, amely egy mini sörkerttel van feltuningolva. A két hely közti jelentős különbség leginkább az, hogy St. Paul's-ban Grácban főzött Puntigamert csapolnak

img_7419.JPG

és mellé

img_7427.JPG

világbajnok sajtosgaluskát (Kasnock'n "deluxe" (mit Speck) aus Pfandl mit grünem Salat) kínálnak. A Käsespätzle azon ételek egyike, amelyet ha meglátok egy étlapon, akkor valószínű, nem is olvasom tovább azt. Bármely napszakban, hangulattól függetlenül szívesen eszem, ebből adódóan az évek során már több tucatot belapátoltam belőle, azonban ilyen finomat – étteremben – eddig még soha nem kóstoltam (saját recept: itt). A Spätzle mellett

img_7428.JPG

a fóliás burgonya grillezett csirkemell csíkokkal (Ofenkartoffel mit gegrillten Hühnerfiletstreifen) szintén említésre méltó,

img_7430.JPG

viszont a szezonális étlapon található paradicsomos-hagymás vajjal kapható tiroli derelye (Tiroler Schlutzkrapfen mit Tomaten-Zwiebel-Butter), ami az olasz ravioli testvére, egyszerűen észbontóra sikerült.

olaszorszag_2016_056.JPG

Alpesi sajttal töltött derelye ropogós szalonnával és vajjal (Schlutzkrapfen mit Almkäse mit knuspriges Speck und ButterRistorante Bar Mainardo: Via Mainardo 19. I-39012, Merano/Meran)

Még a nyáron Meránóban ismertem meg ezt a finom alpesi fogást, ezért is gondoltam, hogy ha a galuskájuk ilyen, akkor ezzel sem lőhetünk mellé. Be is jött a számításom, s mivel hasonló gasztronómiai élmény mindkettő, ebből adódóan egyértelműen azt tudom tanácsolni, hogy már csak ezekért is érdemes Salzburgba elutaznunk!

img_7434.JPG

Desszertnek mórt ingben (Mohr im Hemd mit Vanilleeis, Schlagobers und Schokosauce),

img_7443.JPG

és baracklekváros palacsintát (Marillenpalatschinken) kértünk. A mórt minden csokifannak szívből ajánlom, a palacsinta tésztája azonban túl vizesre sikerülhetett, így kiszáradt és meg sem közelítette a másik desszert által okozott katarzist.

Összességében Salzburg egy gyönyörű város, amit életünk során többször is érdemes felkeresnünk, mivel a kellemes városnézést igazi kulináris örömökkel is ki tudjuk egészíteni.

berchtesgaden_b_015.JPG

Salzburg közvetlen környezete hasonlóan varázslatos. Ha arra járunk mindenképp ugorjunk át a kb. 35 perces autóútra található Berchtesgadenbe.

A bajor városka legnagyobb nevezetessége a „Sasfészek” mellett, a pár kilométerre délre megbúvó, Németország legszebb természeti kincsei közé tartozó Königssee.

berchtesgaden_2015_070.JPG

A tavon hajóval juthatunk el a St. Bartholomä kápolnához.

A közvetlen mellette álló vendéglőben a frissen fogott tavi pisztrángokat hidegen füstölik és ropogós zsömlével kínálják a megéhezett turistáknak, de a szimpla pisztrángos (ez szivárványos vagy sebes pisztráng volt), illetve a halkrémes szendvicsük sem utolsó.

berchtesgaden_2015_042.JPG

Nem érdemes kihagyni, mert egy életre megbánják!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr6511925657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.cigarettatoltogep.com · http://www.cigarettatoltogep.com/ 2016.11.07. 10:45:21

Ez szuper szívesen olvasnék még ilyen posztokat mondjuk Rómáról vagy Velencéről... mindig bajban vagyok amikor oda utazom, hol lehet igazán jót enni...

Globetrotter2014 2016.11.07. 22:35:58

Az Ikarus nem csak az étterme miatt izgalmas: autossagok.blog.hu/2016/09/12/a_red_bull_alapito_gyujtemenye_mindenkiben_feleleszti_az_autokkal_jatszo_kisgyereket

Én a környék címén megemlíteném még Hallstattot, sokkal jobb a felhozatal éttermekből, mint a Königsee boltsorozatában, és nincs sokkal messzebb. De több mint egész napos program, Salzkammerguttal és Dachsteinnal együtt...

Ha már Salzburg, én betenném a Sacher éttermét/cukrászdáját is, ha már a torta megemlítésre került.

A Fiakergulasch az ördögtől való. Nem lehet elég sokáig főzni nagy üstkondérban azt az oktondit, aki azt egyszer kitalálta...

mögb 2016.11.09. 12:37:48

Pár hete jártunk arra. Nekünk nagyon ízlett a kaja és főleg a sör, ezért érdemes a Stiegl sörgyárban lévő múzeumot is megnézni. Nincs messze ez sem a belvárostól, és az a klasszikus sörgyári udvar, gesztenyefák alatt. kb 3/4 órás idegenvezetés mellett kaptunk egy kis ajándékot és 3 féle pohár sört mellé.

Említik Hallstatt-ot. Ott is jártunk, igaz már borús időben. Szinte elviselhetetlen az ázsiai túristáktól. fekvése tényleg gyönyörű

DiliQtya 2016.11.09. 12:57:03

Gasthof Alter Fuchs a Linzer Gasse-n. Mindig ott kajálunk
süti beállítások módosítása