Birsalmás tökleves
2015. november 29. írta: St.Rosine

Birsalmás tökleves

A birsalma savanykás íze tökéletesen passzol az édeskés, enyhén karamellizált tökhöz!

birsalmas_tokleves.jpg

Birsalmás tökleves (6 fő részére)

750 g hokkaido tök (kb. 1 db kisebb), 250 g birsalma (kb. 2 db normál vagy 3 db kicsi), 1 fej vöröshagyma (kb. 100 g), 40 g vaj, 200 ml almalé, 1000 ml zöldségalaplé, 200 ml tejszín, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors

Díszítés: kb. 2 evőkanál pirított tökmag és tökmagolaj

 

Előkészítés: 10 perc – elkészítés: kb. 30 perc

 

A megmosott tököt félbevágjuk, a magokat kikanalazzuk és kidobjuk, majd vékony csíkokra vágjuk; a birsalmát felnégyeljük, a magházdarabokat kivágjuk, a gyümölcsöt felszeleteljük; a vöröshagymát finomra vágjuk.

Egy wokban felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a tököt, majd pár perc múlva a birsalmát és a vöröshagymát. A keverékünket erős tűzön, folyamatosan kevergetve pirítjuk, amíg a tök szélei enyhén karamellizálódnak (kb. 10 perc), ekkor hozzáöntjük az almalevet, 2-3 perc forralás követően az egészet átszedjük egy nagyobb fazékba, felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd kb. 15 perc alatt készre főzzük.

Amikor már minden nyersanyag puha a levest kézi mixerrel pürésítjük, ízesítjük sóval és frissen őrölt fekete borssal (ha gondoljuk, akkor átszűrjük szitán), majd frissen pirított tökmaggal megszórva és tökmagolajjal megcsepegtetve forrón kínáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr468122640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása