Ez a finom toszkán leves biztosan mindenkit felmelegíti a hideg, borongós napokon!
Gesztenyés lencseleves (4 fő részére)
300 g gesztenye, 1250 ml szárnyas- vagy zöldségalaplé , 10 ág kakukkfű (vagy 3/4 lapos teáskanál szárított), 1 ág rozmaring (vagy 1/3 teáskanál szárított), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 150 g lencse, 1 teáskanál édesköménymag, 1-2 evőkanál paradicsompüré, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
Díszítés: olívaolaj, egy rozmaringág vagy kakukkfűágak
Előkészítés: 25 perc – elkészítés: kb. 45 perc
A gesztenyéket bevagdossuk, sós, forrásban lévő vízben 10 percig főzzük, leszűrjük, hideg vízbe dobva egy pár pillanat alatt kicsit visszahűtjük, meghámozzuk, majd kb. 250 ml alaplével összeturmixoljuk.
Közben a friss fűszereket megmossuk, az ágakról a leveleket letépdessük, ezeket késsel finomra metéljük, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, majd mindkettőt apró kockára vágjuk.
Egy leveses fazékban olajat forrósítunk, a hagymát és a fokhagymát pár percig dinszteljük, hozzáadjuk a fűszereket (kakukkfű, rozmaring, édeskömény) és a lencsét, alaposan átkeverjük, felöntjük a maradék alaplével, belekanalazzuk a gesztenyepürét és a paradicsompürét, majd alacsony lángon, kb. 40 perc alatt, lefedve, időnként megkeverve elkészítjük a levesünket.
Amikor a lencse puha, ízesítjük sóval, borssal az ételünket; azonnal forrón kínáljuk egy kevés olajjal megcsepegtetve és rozmaringgal vagy kakukkfűvel díszítve.
- A levest kipróbáltam 200 g lencsével is, de így inkább egy főzelékre hasonlított, mintsem egy levesre.