Hol kapjuk Bécsben a legjobb bécsi fogásokat?
2015. november 02. írta: St.Rosine

Hol kapjuk Bécsben a legjobb bécsi fogásokat?

Finomat, bécsit, elfogadható áron egyértelműen csak a hagyományokra adó vendéglősöknél kóstolhatunk az osztrák fővárosban!

bel_8.jpg

A bécsi vendéglői kultúra (Wiener Wirtshauskultur) gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza. Napjainkban a hagyományos polgári vendéglőkből és a 19. században megszületett, a munkások igényeire szabott kisvendéglőkből (Beisel vagy Beisl) is bőséges a kínálat a Császárvárosban. Igaz - a helyiek elmondása szerint - számuk napról napra csökken, mivel a globalizáció „jótékony” hatásának köszönhetően az ázsiai, észak-amerikai és a közel-keleti stílusú gyorséttermek erősen kezdik visszaszorítani ezt a fajta étkezési kultúrát.

Bécsben több klasszikus vendéglő található. Aki Schnitzelt szeretne, annak a Figlmüllert ajánlják az útikönyvek, a Tafelspitz koronázatlan királya Ewald és Mario Plachutta, Heinz Reitbauer pedig az új bécsi konyhába vezeti be a vendégeit a két Michelin-csillagos Steirereckben.

 

Tapasztalatom alapján a kisvendéglők, valamint a város lakóit és nem a turistákat kiszolgáló polgári vendéglők sajátossága:

  • jóízű, házias ételek,
  • kedves kiszolgálás,
  • békebeli hangulat,
  • átlagos bécsi árak,
  • és időnként előfordul, hogy sajnos csak hétfőtől péntekig vannak nyitva.

 

Akik a nagyközönség által kevésbé felkapott, azonban roppant hangulatos, igazi bécsi vendéglőkbe vágynak a következőkbe látogassanak el!

Haas Beisl

A Naschmarkttól nem messze várja a vendégeket a Haas Beisl (cím: Margaretenstraße 74; 1050 Wien). A kisvendéglő (nyitva: h-p: 10.00-23.00, sz: 11.00-22.00, v: 11.00-21.00; kritika: itt) a hagyományos kategóriába tartozik, így kevésbé lehet felfedezni azt a „kocsmás vonalat”, ami a tavaly meglátogatott „Zur Eisernen Zeit”-nál szembetűnő volt.

Az étlapjuk tipikus helyi ételekkel van feltöltve, amelyek közül

schnitzel.jpg

egy borjú bécsit petrezselymes burgonyával (Wiener Schnitzel von der Kalbsschale mit Petersilerdäpfel)

és egy rántott „denevért” krumplis madársalátával (Fledermaus gebacken mit Erdäpfel- Vogerlsalat) rendeltünk. A Schnitzel tökéletes volt hasonlóan a sertés hátsó combjának belső feléről lemetszett és frissen kisütött Fledermaushoz.

retes.jpg

Desszertnek egy almás rétest (Apfelstrudel)

és egy „mórt” ingben (Hausgemachter „Moor” im Hemd mit Nüssen) kértünk. A rétes jó volt, azonban a mór és hozzá a csokis öntet egyszerűen fenséges!!! Tipikusan olyan desszertre gondoljanak, amely után - szívünk szerint - még a tányért is percekig nyalogatnák, ha ezzel nem botránkoztatnák meg az asztalszomszédaikat!

sor_2.jpg

A fogásokat sörrel

és Schilcher Sturmmal (murci) öblítettük le.

bejarat_1.jpg

Herzog's Wirtshaus

A Herzog's Wirtshaus a Schönbrunni kastélytól kb. 10, a metrómegállótól kb. 3 percre található (cím: Sechshauser Strasse 120; 1150 Wien). 12.45-kor léptünk be a vendéglő ajtaján és teljes teltházba botlottunk (nyitva: h-p: 11.00-15.00 és 18.00-23.00; vigyázzunk délben, mert a konyha 14.00-kor zár!; kritika: itt).

A gazdasszony sajnálkozva, de elküldött minket egy órás sétára, mivel nem volt szabad asztala, mi meg elfelejtettünk foglalni. A Schönbrunni kastély parkjában mindig szívesen járkálgatunk, ezért ez nem okozott semmi kellemetlenséget.

Háromnegyed kettőre a vendégek száma megcsappant és mi is hozzákezdhettünk az ebédhez. Eddig soha nem rendeltem még menüt, de most kíváncsi voltam, hogy mégis mit adhat egy bécsi vendéglős az itthon egy kissé lejáratott szó alatt.

leves.jpg

Olasz minestronét,

sult.jpg

és sertéssültet gombóccal, párolt káposztával, mindezt 8 euróért. A levessel és a főfogással is teljesen elégedettek lehetünk, az árával kapcsolatban pedig annyit jegyeznék meg, hogy normál esetben csak a sült 12 euró körül kapható.

gomba.jpg

Nagy kedvencünk a rókagomba és mivel szezonja van, ezért nem hagyhattuk ki a rókagomba ragut zsemlegombóccal (Geröstete Eierschwammerl in Oberssauce mit Knödel). A tejszínes mártásban úszkáló gombák roppanósak és nagyon ízletesek voltak,

ottakringer.jpg

mellé csapolt Ottakringert kértünk.

galuska.jpg

Desszertnek légiesen könnyű túrós galuskát bodza kompóttal (Topfennockerl mit Hollerkoch)

és tökmagos-őszibarackos panna cottát (Kürbiskern „Panna Cotta” mit Weingartenpfirsichgelee) kóstoltunk. A panna cottában a ropogós tökmag és a barackos zselé tökéletes összhangot alkotott a megfelelő keménységű tejszínnel. A galuskák vajpuha állaga, finom íze és a forró bodzás mártás majdnem hasonló katarzist okozott, mint a „móros” desszert.

elso_15.jpg

Zum Alten Fassl

A Zum Alten Fassl szintén az 5. kerületben a Haas Beisl tőszomszédságában (cím: Ziegelofengasse 37, 1050 Wien) helyezkedik el (nyitva: h-p: 11:30-15:00 és 17:00-01.00, sz: 17.00-1.00, v: 12.00-15.00 és 17:00-01.00; kritika: itt). Két nagyobb terméből az egyik dohányzó, de ez nem volt érezhető a másik helyiségben.

A konyha két étlappal üzemel. Az állandón bécsi specialitások vannak, a másik pedig szezonként, alkalmanként változik (ottjártunkkor vadak, most libák vannak terítéken).

Szerencsére vadat viszonylag gyakran eszek otthon, így inkább egy évekkel ezelőtt „kinézett” fogásra esett a választásom, azaz egy régi bécsi Backfleischt vegyes salátával (Alt Wiener Backfleisch mit gemischtem Salat) kértem, előételnek pedig a helyi előétel variációt (Vorspeisenvariationen „Altes Fassl”) választottuk.

backfleisch.jpg

A Backfleischt nem lehet sült vagy rántott húsnak fordítani, mert ezek a szavak nem adnák vissza a hús igazi jellegét. A Backfleisch elkészítésének kétféle módjával találkozhatunk. Talán a tradicionálisabb az, amikor a főtt húst (például: Tafelspitz) felszeletelik, ízesítik sóval, borssal, esetleg egy kevés citromlével megcsepegtetik, csípős mustárral bekenik, frissen reszelt tormába „tunkolják”, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozzák, forró vajban kisütik, mellé langyos burgonyasalátát kínálhatnak.

backfleisch_b.jpg

Az étel készülhet még nyers húsból is, ahogy a Zum Alten Fassl-ban is megkóstolhatjuk. Ekkor az alapanyag nem Tafelspitz, hanem Beiried, ami a szótár szerint „kerekfelsál”, szerintem inkább hátszín, de mivel a bécsi bontás eltér a magyartól, ezért pontosan nem lehet megmondani. A készítés technológiáján nem nagyon szoktak változtatni a szakácsok, így ugyanúgy ízesítik és sütik a húst, mintha főtt lenne.

eloetel.jpg

Az előételes tál rendkívül gazdag (tatárbifsztek, grillezett padlizsán, rozé kacsamell, kocsonya, sült hús, sonka, sajt, vaj, többféle saláta és zöldség) és megnyerő volt; annyira elnyerte a tetszésünk, hogy bármikor visszamennénk újból megkóstolni. A Backfleisch - miután levetkőztem a kezdeti csalódottságomat (mivel a főtt változatot vártam) - kifejezetten ízlett, igaz a mellé kínált vegyes saláta kicsit jellegtelenre sikerült. Összességében azonban itt is nagyon jól éreztük magunkat, így bátran ajánlom mindenkinek a helyet!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr768041582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A világ talán legjobb fagyija 2015.11.03. 12:01:57

Édesszájú nem vagyok, de azért a jó fagyira eléggé be tudok lelkesedni. Járom itthon is a fagyizókat, csináltam is egy toplistát régebben, amit illene már frissítenem is, de addig is beszámolok a legújabb kedvencemről, ami sajnos egy fővárossal odébb t...

Trackback: Öt kihagyhatatlan osztrák étterem - ha komolyan gondolod az evést 2015.11.03. 12:01:40

Bár az osztrák konyha elsőre nem hangzik túl érdekes hívószónak, összeségében mégis nagyon jó szívvel tudom ajánlani az osztrák éttermeket, ugyanis nagyon profik, kiegyensúlyozottak, megbízhatók, magas az átlagszínvonal és ráadásul vannak köztük kihagy...

Trackback: Gasztrokaland a Bécsi erdőben 2015.11.03. 12:01:06

A novemberi osztrák gasztrokalandok egyik emlékezetes állomása volt a Bécs melletti Hanner, a Relais & Chateaux lánc tagja. A fővárostól mindössze fél órányi autózásra levő, gyönyörű fekvésű hotel környékén sajnos nem sok idő maradt körülnézni, ped...

Trackback: A tényleg bécsi bécsi szelet egy csillagelhagyótól (recept) 2015.11.03. 12:00:18

Azt megszokhattuk már, hogy rengeteg dolgot hívnak bécsi szeletnek itt Budapesten, általában nem nagyon mutatkozik összefüggés az eredeti recepttel, maximum annyi, hogy egy hússzelet panírban sütve. Ez viszont az eredeti recept, nem is akártkiről, egy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2015.11.03. 12:44:24

Guszta kaják, kösz az ajánlásokat:)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.11.03. 13:22:13

Bécsben a legjobb Wiener Schnitzelt egy olyan vendéglőben ettük, amit csak teljesen véletlenül találtunk egy kisebb utcában és rajtunk kívül mindenki osztrák volt, a tulaj szerint már hónapok óta nem járt arrafelé turista.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.11.03. 15:58:43

A schönbrunni étteremben mi a kastélylátogatás előtt stílszerűen Tafelspitzet ettünk Apfelkrennel (tányérhús almás tormával), desszertnek pedig Kaiserschmarnit Zwetschkenröstivel (császármorzsa szilvaröstivel).
A Mohr im Hemd-del pedig szívből egyetértek...

Gukker 2015.11.03. 16:18:57

Régen mi a Leopoldba jártunk. Akkor kiváló hely volt, de vagy tíz éve nem voltam. Remélem maradt a színvonal.
www.restaurant-leopold.at/index.php

lüke 2015.11.03. 16:26:59

@Étteremkritikus: ez az ,a sarki bejzli is jó,....
Klee a Hanselteichnél!- nem bejzli,nyáron este isteni

Tudományos libsizmus 2015.11.03. 17:38:46

Biztos jó kaják. De egy jókai bableves, utána hagymás rostélyos, majd egy túróscsusza, nos, ez a menü verhetetlen, akárki akármit is mond.

A "bécsi" szelet különben olasz kaja.

Rotoxis 2015.11.03. 21:07:58

@Tudományos libsizmus: a hagymás rostélyos meg bajor. Hihi!

Tudományos libsizmus 2015.11.05. 23:58:41

@Rotoxis:
A bajoroknak gőzük nincs, mi az a hagymás rostélyos, de mindegy.
süti beállítások módosítása