Far breton
2015. október 13. írta: St.Rosine

Far breton

Pofonegyszerű aszalt szilvás sült puding Bretagne-ból!

elso_kep_11.jpg Far breton (10 szelt)

250 g aszalt szilva, 4-5 evőkanál rum vagy armagnac, 5 db tojás, 200 g cukor, 2 csomag vaníliás cukor, ½ teáskanál só, 250 g liszt, 1250 ml tej, vaj a forma kenéséhez, kb. 1 evőkanál liszt a szilva beforgatásához

Díszítés: ízlés szerint porcukor, de nem feltétlenül szükséges

 

Előkészítés: 2 perc – elkészítés: 70 perc + a szilva áztatása

 

A szilvát előző este beáztatjuk a rumba. A tojást a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval egy tálban kézi robotgéppel fehéredésig verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, fokozatosan beleöntjük a tejet és alaposan összekeverjük (alacsonyabb fokozaton) a tésztánkat.

A beázatott szilvát lecsepegtetjük, lisztben megforgatjuk, egy 35x25 cm (5 cm mély) tepsit vagy jénai tálat kivajazunk, beleöntjük a tésztát, és elosztva „belehajigáljuk” a szilvákat.

A süteményt 160 °C-os (légkeveréses) előmelegített sütőben, a legalsó rácson 1 órát sütjük, langyosan vagy hidegen kínáljuk.

masodik_kep_7.jpg

  • Ez a tipikus breton süti remek ebéd utáni desszert, de a délutáni kávéhoz is kiváló!
  • Szimpla só helyett sózott vajat használnak többen a tésztához, mások kevesebb liszttel, de több tojással készítik az alapot.
  • Több receptet átnéztem mire sikerült eltalálni a megfelelő állagot és ízt. Sokan ekkora mennyiségű tésztához 100-125 g cukrot kevernek, ezért elsőnek én is kevesebb cukorral (125 g) édesítettem a desszertet. A családnak így önmagában kevésbé, hanem csak egy kis vanília-karamell fagyival kiegészítve ízlett a far breton.
  • Alsó-felső sütési funkción 180 °C-on 90 percig sütjük a süteményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr487795152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása