Isny im Allgäu, egy igazi gyöngyszem Dél-Németországban!
2015. szeptember 02. írta: St.Rosine

Isny im Allgäu, egy igazi gyöngyszem Dél-Németországban!

Alpesi életérzés, ízletes bergkäse, és pompás sörök, ezeket mind megtaláljuk Isny im Allgäuban!

isny_cimer.jpg

Allgäuról legfeljebb a käsespätzle ugrik be egyeseknek, a többségnek viszont valószínűleg semmi. Holott ezt a gyönyörű délnémet vidékét mindenképp érdemes legalább egyszer életünk során felfedeznünk!

tehenes.jpg

Jó tudni!

Allgäu hivatalosan Németország két déli tartományában (Bajorország és Baden-Württemberg) található, azonban az Allgäui-Alpoknak kb. a fele Ausztriához tartozik. Központja az egyik legrégebbi német város Kempten. Napjainkban területének többségén három bajor tartományi körzet osztozik: Oberallgäu, Ostallgäu, és Unterallgäu. Ezek mellett nyugaton Westallgäu egy része már a Baden-Württemberghez tartozó Ravensburg, míg a fennmaradó a bajor Lindau körzet része.

Korábban Allgäuban a mindennapi élet a vidék adottságai miatt nem volt egyszerű és ez a helyi konyhára is rányomta bélyegét. A legfontosabb alapanyagoknak a lisztet, a tejet, a tojást és természetesen a sajtot tekinthetjük, ami kiegészülhetett káposztával, hagymával, spenóttal, szalonnával, időnként némi vaddal, esetleg hallal. Ebből adódóan a tipikus helyi fogások némelyek szerint manapság már „nehézkesek”, szerintem meg a kiváló nyersanyagoknak és az egyszerű elkészítésnek köszönhetően inkább roppant ízletesek!

paraszt.jpg

Tiszta, friss levegő, ragyogó napsütés, kristálytiszta égbolt, réteken legelésző tehéncsordák idillikus képe fogadja - szerencsés esetben - az idelátogatókat. Gyakorlatilag, mivel Isny az Allgäui-Alpok északi határán fekszik, így a hegyvidéki éghajlatnak köszönhetően elég gyakran szakad le az ég és a hőmérséklet is alacsonyabb, mint amihez hozzászoktunk. Azonban ezek az apróságok teljesen eltörpülnek, ahhoz képest amit a város és a környező táj nyújthat a turistáknak.

A kirándulás, sziklamászás, és a hegyi kerékpározás szerelmesei mellett, sokan érkeznek gyógyulni Isnybe. A kevésbé sportos vendégek is jól érezhetik magukat a környéken, mivel a város közvetlen szomszédságában számtalan szép település található, így meglátogathatjuk Kemptent, Wangent, a közeli Boden-tó partjánál épült Lindaut, a már osztrák földön lévő Bregenzet, de Neuschwanstein „mesekastélya” is 1 órás autóút alatt elérhető.

Isny im Allgäu

A Baden-Württemberg délkeleti csücskében fekvő, kb. 13.000 lélekszámú Isny gyökerei egészen a rómaiakig nyúlnak vissza. A települést 1043-ban alapították a Veringenek. Fejlődését jól mutatja, hogy 1365-ben már szabad birodalmi városként említik az iratok. Történelme során többször vált a lángok martalékává (1284, 1401, 1631), de mindig képes volt a megújulásra. Vasúton 1874. augusztus 15-től lehet megközelíteni, és 1973. október 31-től viseli Isny a nevében az „im Allgäu”-t, jelezve, hogy hol található (ez teljesen bevett szokás a környéken, pl.: Wangen im Allgäu vagy Leutkirch im Allgäu, stb.).

Szerencsére Isny a gasztroturistákat is kényezteti, így bátran merem ajánlani a települést a jó sörök és a finom sajtok kedvelőinek!

Vacsora előtt kénytelenek voltunk beugrani az első utunkba akadó helyre, ami nem volt más, mint a „Fogadó a fekete sashoz” (Gasthof zum schwarzen Adler; cím: Wassertorstr. 22. Isny) nevű, sörkerttel rendelkező étterem. A fogadóról se jót, se rosszat nem tudok írni, mivel csak egy pohár sört kértünk és már álltunk is tovább.

Úti célunk a Stolz sörfőzdéhez tartozó vendégfogadó (Brauerei Gasthof Engel) a szűk városközpont mellett található (cím: Bahhofstrasse 36, Isny im Allgäu; kritika: itt). A főzde már a 18. század közepén működött, a jelenlegi tulaj dédnagyapja Johannes Stolz 1919-ben vette át az üzemeltetést, és 2008-tól már a család negyedik generációja, azaz a dédunoka is cégnél dolgozik.

A vendéglő kialakítása, berendezési tárgyai egyértelműen utalnak arra, hogy egy sörfőzde éttermében vagyunk. A virágok „ezeréves” sörös flaskákban állnak az asztalon, a falakra korabeli képek és komló van felakasztva, a fogas pedig régi sörcsapokból lett összetákolva. Talán az utóbbi már túlzás, de nem mondanám feltétlen zavarónak.

Allgäuban kötelező käsespätzlét (Kässpatzen), azaz sajtos galuskát rendelnünk, így sokat nem kellett gondolkodni a vacsorámon! Ezt szerintem bárki bátran kérheti a vidék bármely fogadójában, mert kötve hiszem, hogy elrontaná a szakács!

Az enyém is finom volt, a saláta is jól esett, de az igazságoz hozzá tartozik, hogy a saját käsespätzle változatomat jobban szeretem, azonban azt lehet, hogy inkább galuskás sajtnak, mintsem sajtos galuskának kellene hívni ;)!

gomboc.jpg

A spätzle mellett kipróbáltuk a perecből készült gombócokat amelyeket sajttal, gombával és medvehagymás szósszal (Allgäuer Breznknödel mit Bergkäse überbacken in Bärlauchrahmsauce und frischen Champignons) kínáltak. A gombóc könnyű és finom volt, a sajt és a gomba nagyon passzolt hozzá, azonban a medvehagymás szószt nem biztos, hogy erőltetni kellene, mivel már rég nincs szezonja.

Desszertnek egy légiesen könnyű csokoládés habot kértünk, amely egyértelműen a vacsoránk csúcsa volt!

Németországban nagyon csekély az esély arra, hogy pocsék sört kapjunk, és az átlagos nedű sem igazán jellemző a germán főzdékre.

festbier.jpg

Mi egy Festbiert (ez valószínűleg a hely Märzenje volt, 13,5%-os szárazanyag-tartalommal és 5,4%-os alkohollal),

blaub_ndele.jpg

majd egy Blaubändele (szárazanyag-tartalom: 11,4%; alkohol: 4,6%) ízleltünk,

buza.jpg

amit egy Isnyer Hefeweizen követett (szárazanyag-tartalom: 11,7%; alkohol: 4,8%). Annak ellenére, hogy a kóstolás sorrendje nem volt tökéletes, nyugodt szívvel kijelentem, hogy a sörök hibátlanok voltak!

Másnap, indulás előtt néztünk be a „Sajtkonyhába” (Käsküche Isny GmbH; cím: Maierhöfenerstr. 78, Isny; nyitva tartás: itt). Ez sajtüzem és bolt egyben, ahol szemünk láttára készülnek a bio alpesi sajtok, amelyeket megvásárolhatunk miután az érlelésből visszaérkeztek. A ház sajtjai mellett beszerezhetünk még holland goudát, olasz pecorinót, pácolt görög fetát vagy friss zöldségeket és egyéb ínyencségeket.

Mondanám, hogy kóstoljunk meg minél többfélét a kínált sajtokból, de ha csak háromra van kapacitásunk, akkor ez legyen a cég által előállított 3, illetve 6 hónapig érlelt adelegger (az elsőnek 17.50 €/kg, a másodiknak 18.50 €/kg az ára), valamint a 18 hónapos urbergkäse (22.00 €/kg).

Az adelegger egy helyi bergkäse fajta, amit a saját weboldal szerint legalább 6 hónapig kell érlelni, ennek ellenére árulják a 3 hónapos „kölyök” változatot is. Szerintem ezzel semmi probléma, mivel kifejezetten élvezetes megtapasztalni a 3, 6, és 18 hónap alatt végbemenő átalakulást! Egymás után ízlelgetve sokkal feltűnőbb, hogy hogyan lesz egy viszonylag puha, könnyedebb termékből, kemény, koncentrált ízvilágú, érett sajtkülönlegesség.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr627743256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása