Sült cukkíni mentával (Zucchine alla scapece)
2015. augusztus 29. írta: St.Rosine

Sült cukkíni mentával (Zucchine alla scapece)

Egy igazán könnyű nyárvégi fogás Nápolyból!

cukk_1.jpg Sült cukkíni mentával (4 fő részére)

3-4 db cukkíni (kb. 800-1000 g), 1 csokor friss menta, 2-3 gerezd fokhagyma, 150 ml fehér- vagy vörösbor ecet, 150 ml víz, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 2-3 evőkanál olívaolaj, kb. 1 l olívaolaj a sütéshez

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: kb. 25 perc + 1-2 óra a besózásra és 1 nap pácolás

 

A cukkínit megmossuk (nem hámozzuk meg), felkarikázzuk (3-4 mm), beletesszük egy tálba, besózzuk, majd 1-2 órát állni hagyjuk.

Közben az ecetet a vízzel és a felszeletelt (vagy átnyomott) fokhagymával felforraljuk, 10 percet főzzük, a tűzhelyről levéve félretesszük.

Miután a cukkíni „kiizzadta” magát, folyó víz alatt leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, konyhapapírral megtörölgetjük, hogy minél szárazabb legyen, majd bő, forró olajban adagonként kisütjük. A felesleges zsiradékot konyhapapírral leitatjuk, egy megfelelő méretű, zárható dobozba lerakjuk a cukkínit, rétegenként megborsozzuk (ha kell megsózzuk), és megszórjuk a megmosott, eltépkedett mentával. Megöntözzük olajjal, rákanalazzuk a kihűlt ecetes-fokhagymás páclevet, és lezárva egy napra hűtőbe tesszük.

Másnap tálalás előtt a cukkínit szépen elrendezzük egy kerek tálon, és azonnal kínáljuk.

zukk_2.jpg

  • A mentás cukkínit előétel, de mi időnként köretként is fogyasztjuk grillezett húsok mellé.
  • Az ételt padlizsánnal is el lehet készíteni.
  • A sütéshez használhatunk napraforgóolajat is, de ez kevésbé autentikus.
  • A mentás cukkínit készíthetik egyszerűbben is. Miután kisütötték a karikákat egy lapos tálon szépen elrendezik, rétegenként vágnak rá fokhagymát (esetleg a sütésnél az olajba hajítanak egy-két gerezdet) és tépkednek rá mentaleveleket, enyhén sózzák, borsozzák, leöntik bőségesen borecettel, megcsepegtetik olajjal, majd pár órás hűtést követően tálalják.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr497739554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása