Áfonyás-mákos guba
2015. április 04. írta: St.Rosine

Áfonyás-mákos guba

Évente egyszer, hagyományosan nagypéntek estére készítem el ezt a remek gubát.

Áfonyás-mákos guba (4-6 fő részére)

8 db szikkadt zsemle (én otthon süthető bagett zsemléket használok, de a kifli is tökéletes), 800 ml tej, 1 rúd Bourbon vanília, 1 + 2 evőkanál kristálycukor, 4 db tojássárgája, 1 evőkanál méz, kb. 100-130 g őrölt mák, 1 üveg áfonyabefőtt (lecsepegtetve 205 g), 3 evőkanál áfonyadzsem, 4 db tojásfehérje, 8 g vaníliás cukor (1 csomag), kb. 30-40 g vaj a forma kenéséhez és a tetejére, 1 evőkanál porcukor

Öntet: vaníliaöntet

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: kb. 30 perc

 

A zsemléket felkockázzuk, a tejet a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt), és 1 evőkanál cukorral felforraljuk, letakarva pár percre félretesszük. Ezt követően hozzáöntjük a néhány kanál meleg tejjel és 1 evőkanál mézzel elkavart tojássárgáját, (a vanília rudat ekkor kidobjuk), visszatesszük a tűzre és habverővel kevergetve, 2-3 perc alatt kicsit besűrítjük (híg öntet sűrűségű legyen; vigyázzunk, ne forrjon a tej, mert a tojás akkor megfő!).

A zsemléket a tojásos tejjel leforrázzuk, egy fakanál segítségével alaposan átkeverjük, és 5 percig pihentetjük. Közben a vaj felével kikenünk egy megfelelő méretű tűzálló tálat. Lerakunk egy sor zsemlét, megszórjuk ízlés szerint mákkal, pár evőkanál áfonyával, elosztunk rajta egy evőkanál dzsemet, majd ezt még kétszer megismételjük, végül rászitálunk 1 evőkanál porcukrot és rászeljük a maradék vajat.

A gubánkat előmelegített sütőbe tolva (alsó rács, 180 °C-os légkeveréses) kb. 10 percig sütjük, közben a tojásfehérjét kézzel vagy géppel félig felverjük, hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot és a zacskó vaníliás cukrot, majd kemény habbá verjük. 10 perc elteltével a gubát kivesszük a sütőből, rászedjük a tojáshabot, majd kanállal szép „hullámokká” simítjuk. Az áfonyás-mákos gubát ezt követően kb. 10 perc alatt készre sütjük, majd hideg (lehet meleg is) vaníliaöntettel kínáljuk.

  • Áfonyából ízlés szerint használhatunk feketét vagy vöröset, a befőtt helyet pedig frisset.
  • A guba leforrázásához a tejet ízesíthetjük még akár 1/2 citrom vagy 1/2 narancs reszelt héjjával is (ha lehet, akkor bio gyümölcsöt használjunk ehhez).

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr947338482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása