Fahéjas-áfonyás szarvasragu
2015. január 27. írta: St.Rosine

Fahéjas-áfonyás szarvasragu

Szarvashús zöldségekkel, fahéjjal, kardamommal és természetesen egy kis áfonyával.

szarvas.jpg Szarvasragu (4 fő részére)

500 g szarvas apróhús, 1 púpos teáskanál fahéj, 10 szem borókabogyó, 1/2 teáskanál őrölt kardamom

5 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb darab póréhagyma (kb. 100 g vagy 1 fej vöröshagyma), 2 db sárgarépa (kb. 250 g), 1 cikk zeller (kb. 90 g), 1 teáskanál kristálycukor, 1 db babérlevél, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 1 evőkanál paradicsompüré, 400 ml vörösbor, kb. 2 teáskanál étkezési keményítő, 80 g vörösáfonya-dzsem

Díszítés: kb. 2 evőkanál vörösáfonya-dzsem

Köret: tetszőleges tészta, például: szélesmetélt, fettuccine, tagliatelle, pappardelle (kb. 300 g)

 

Előkészítés: 15 perc, elkészítés: kb. 90 perc + legalább 1 óra pácolás

 

A borókát mozsárban megtörjük, összekeverjük a fahéjjal és a kardamommal, a fűszerkeverékkel a konyhakész húst bedörzsöljük, és legalább 1 órára hűvös helyre tesszük.

A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben 2-3 evőkanál olajat melegítünk, a húst megfelezve, adagonként, nagy lángon kb. 2 perc alatt megpirítjuk, majd egy fazékba kiszedjük, sózzuk és borsozzuk.

A serpenyőbe belekanalazzuk a maradék olajat, felforrósítjuk és ezen 2 percig pirítjuk a zöldségeket, megszórjuk cukorral és további 3 percig pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük, felöntjük borral, felforraljuk és az egészet hozzákeverjük a húshoz. A szarvasragut felöntjük még 300 ml vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, ízesítjük sóval és borssal, majd lefedve, közepes lángon kb. 60-70 perc alatt puhára pároljuk.

Amikor a hús elkészült, hozzákeverjük az áfonyát, a szószunkat besűrítjük 2 teáskanál - kevés hideg vízben kikevert - keményítővel, 2-3 perc forralást követően a frissen kifőzött tésztával egy serpenyőben (2 adagonként) összeforgatjuk, majd vörösáfonya-dzsemmel megcsepegtetve kínáljuk.

masodik_kep_2.jpg

  • A ragu édes-fahéjas ízvilágú, ebből adódóan jelentősen eltér a hagyományos szarvasraguktól (vigyázzunk ezt nem mindenki kedveli!).
  • A húsra csak kérget pirítunk, és azelőtt kivesszük, mielőtt levet engedne!
  • A fogásunkat a tésztán kívül kínálhatjuk még rizzsel, főtt-sült burgonyával, vagy puliszkával.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr437108213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása