Allgäuer Käsespätzle (sajtos galuska)
2015. január 05. írta: St.Rosine

Allgäuer Käsespätzle (sajtos galuska)

Galuska rengeteg sajttal és hagymával összesütve, a létező legjobb sváb-bajor fogás!

elso_gali.jpg Allgäuer Käsespätzle (4 fő részére)

A galuskához:

350 g liszt, 6 db tojás, kb. 100 ml víz (ha kemény a tészta, akkor öntsünk még hozzá), 60 g vaj (szobahőmérsékletű), ízlés szerint frissen őrölt fekete bors és reszelt szerecsendió, kb. 1 lapos teáskanál só (elsőnek kevesebbet tegyünk hozzá és kóstoljuk meg a tésztát!), + 1 evőkanál vaj, hogy ne ragadjanak össze a galuskák

A feltéthez:

230-250 g Allgäuer Emmentaler, 200 g Allgäuer Limburger, 200 g Allgäuer Bergkäse, 500 g felcsíkozott vöröshagyma (kb. 4 nagyobb fej), kb. 100-120 g vaj, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, fűszerpaprika

A salátához:

1 zacskó madársaláta, 2-3 db paradicsom, olívaolaj, balzsamecet

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 70 perc

 

A lisztet az összes többi hozzávalóval úgymond „hólyagosra” verjük, megkóstoljuk, ha kell utánízesítjük, 30 percre félretesszük. (A tésztának nem szabad folynia, hanem rá kell ragadnia a kanálra!)

Amíg a tésztánk pihen vékony szeletekre vágjuk a sajtokat és elkészítjük a pirított hagymánkat: a hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felcsíkozzuk, egy nagyobb serpenyőben vajon (kb. 80 g) alaposan lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk és a végén meghintjük fűszerpaprikával.

Egy nagyobb fazékban vizet (enyhén sós) forralunk, majd beleszaggatjuk a galuskákat, amikor elkészültek - kevés vajjal összekeverve - félretesszük.

Közben előmelegítjük a sütőnket (alul-felül sütésnél 200 ºC-ra, légkeverésesnél 180 ºC-ra). Előveszünk egy megfelelő méretű tűzálló tálat (pl.: jénai), majd teszünk bele egy sor galuskát, rávágunk egy-két kocka vajat, majd ráhelyezünk egy sor sajtot (ementáli + bergkäse), majd egy sor galuskát + kevés vaj (ha nincs több vaj nem baj, mert a hagyma és a sajtok is elég zsírosak), majd egy sor limburgert, és ezt addig fojtatjuk amíg elfogy a galuskánk. A végén jön a megpirított hagyma és rá néhány szelet ementáli és bergkäse.

A sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük, de érdemes ránézni, és ízlésünknek megfelelően (folyós legyen a sajt, esetleg enyhén pirult, vagy ropogós) elkészíteni.

masodik_gali.jpg

A salátához a madársalátát és a paradicsomot alaposan megmossuk, a paradicsomnak a belsejét kivágjuk és felkockázzuk. Tálalásnál a sajtos galuska mellé szedünk a madársalátából, ezt megszórjuk paradicsomdarabokkal, megcsepegtetjük olajjal és balzsamecettel (én ehhez külön már nem használok sót és borsot).

harma_kep.jpg

  • A Spätzle és a hagyományos galuska között lényeges különbség, hogy a Spätzle sokkal több tojást tartalmaz és a tésztáját hólyagosra kell verni. Találhatunk olyan receptet is, amelyhez egyáltalán nem ajánlanak vizet. Ennél a 350 g liszthez, a són, borson és szerecsendión kívül 8 db tojást kevernek.
  • Ha nincs kedvünk vagy időnk házilag elkészíteni, akkor néhány boltban már otthon is kapható Spätzle tészta, amely ugyan eltér a házitól, de szintén nagyon finom.
  • A Spätzle alkalmas minden szaftos hús vagy ragus étel mellé köretnek, lehet az gombás-tejfölös, hagymás-csirkemelles vagy csak sima pörkölt. Ha köretnek szánjuk a galuskákat, akkor mielőtt kiszednénk az első főzést egy nagyobb serpenyőben melegítsünk fel 1 evőkanál vajat, öntsünk hozzá kb. 50 ml tejet és erre szedjük a tésztát. Keverjük össze és tálalásig fedjük be, hogy ne hűljön ki.
  • A Käsespätzle/Kässpätzle egy tipikus sváb étel (egész Dél-Németországban, Svájcban és Ausztriában is készítik), Allgäu a Sváb-felvidék (Oberschwaben) része, ami Nyugat-Bajorországból, Délkelet-Baden-Württembergből, és egy kis Ausztriából áll, ebből adódóan az Allgäuer Käsespätzle egy igazi sváb-bajor fogás.
  • Limburger helyett használhatunk Romadurt vagy Backsteinkäsét.
  • Számtalan Allgäuer Käsespätzle receptet néztem át mielőtt nekiálltam az étel elkészítéséhez. A receptek többsége ementálit ajánl a fogáshoz, és csupán néhány említeti az ementáli-bergkäse vagy ementáli-limburger/romadur, illetve ementáli-bergkäse-weißlacker kombinációt. Mivel egyik gyengém a sajt, ezért gondoltam, hogy alapnak teljesen jó lesz az ementáli, a bergkäse szintén nagyon finom, a limburger pedig csak nem rontja el az összhatást.
  • A sajtos galuskánkat természetesen elkészíthetjük más sajtokból is, de akkor a fogásunk nevét változtassuk meg a felhasznált sajtok alapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr27039709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Porcelán az elefántboltban 2015.01.06. 13:42:24

"A sajtos galuskánkat természetesen elkészíthetjük más sajtokból is, de akkor a fogásunk nevét változtassuk meg a felhasznált sajtok alapján."

Fincsinek tűnik. Az én verzióm alighanem trapistára fog alapozni. :D

Mégha sikerülne is levadásznom a sarki Coop-ban ezeket a kimondhatatlan nevű sajtokat, akkor is csak sajtos galuskának nevezném. Max. bajor sajtos galuska. Esetleg akciós-sajtos galuska. :D:D:D

Porcelán az elefántboltban 2015.01.06. 13:46:23

Megvan ! : Trappistäuer Sajtspätzle

Ez lesz a neve. :B

Ráérek 2015.01.06. 18:21:12

Én kifejezetten csak BErgkäse-vel szeretem, és egy tipikusan "nem lehet abbahagyni" étel.
A hozzávalók lista nálam még egy tétellel kiegészül: 2 db Bilagit.

:-DDDDDDDD

Márti Kerényi 2019.11.22. 11:54:01

Szerintem a legjobb,ha csak sajtos nokedlinek hívjuk,mert Karintiában a Walserstolz osztrák sajttal készítik.
süti beállítások módosítása