Évek óta sütöm, de eddig csak szemre pakoltam össze a nyersanyagokat, most végre vettem a fáradságot, és mindent pontosan kimértem.
Kenyérlángos (1 tepsihez, 4 fő részére)
500 g szitált liszt, 150 ml langyos tej, 20 g élesztő, 1 csipet cukor, kb. 1 teáskanál só, 1 db tojás, 1 gerezd szétnyomott fokhagyma, kb. 100-200 ml víz
A feltéthez:
300 g felcsíkozott hasaalja szalonna, 3 nagyobb fej felkarikázott vöröshagyma (kb. 450 g), 400 ml tejföl (német nyelvterületen élőknek 1 doboz Smand és 1 doboz crème fraîche), 1-2 gerezd szétnyomott fokhagyma, 200-250 g reszelt sajt, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, némi zsiradék a tepsi kikenéséhez
Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 130 perc
A szétmorzsolt élesztőt langyos, cukros tejben elkeverjük, felfuttatjuk, az átszitált liszthez öntjük, majd a többi nyersanyaggal együtt tésztává gyúrjuk (a vizet ne egyszerre csurgassuk hozzá, mert nem biztos, hogy mind kell). Amikor a kezünktől és a deszkától (edénytől) elválik a tészta, akkor jó. Ezt követően meleg helyen, konyharuhával lefedve kb. 45-60 perc alatt megkelesztjük, átgyúrjuk, majd a kikent tepsiben kinyújtjuk.
A tejfölhöz hozzányomjuk a fokhagymát, ízlés szerint borsozzuk, kikeverjük, ezzel megkenjük a tészta tetejét, megszórjuk szalonnával, felkarikázott hagymával és reszelt sajttal. Az így elkészített tepsit félretesszük, és további 20-25 percig kelesztjük a tésztánkat. A kenyérlángost előmelegített sütőbe tolva (180 °C-os légkeveréses) kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Ez nem egy tipikus kenyértészta mivel tejet, cukrot, tojást és fokhagymát is keverek bele, de ennek ellenére nekünk ez ízlik a legjobban.
- A tésztához adhatunk főtt és áttört krumplit, feltétnek tehetünk rá kolbászt (napjainkban az elkészítési mód házról házra változhat), de a legjobb, ha kikísérletezzük a saját családi változatunkat!