Kenyérlángos
2014. december 04. írta: St.Rosine

Kenyérlángos

Évek óta sütöm, de eddig csak szemre pakoltam össze a nyersanyagokat, most végre vettem a fáradságot, és mindent pontosan kimértem.

kenyerlangos_elso.jpg

Kenyérlángos (1 tepsihez, 4 fő részére)

500 g szitált liszt, 150 ml langyos tej, 20 g élesztő, 1 csipet cukor, kb. 1 teáskanál só, 1 db tojás, 1 gerezd szétnyomott fokhagyma, kb. 100-200 ml víz

A feltéthez:

300 g felcsíkozott hasaalja szalonna, 3 nagyobb fej felkarikázott vöröshagyma (kb. 450 g), 400 ml tejföl (német nyelvterületen élőknek 1 doboz Smand és 1 doboz crème fraîche), 1-2 gerezd szétnyomott fokhagyma, 200-250 g reszelt sajt, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, némi zsiradék a tepsi kikenéséhez

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 130 perc

 

A szétmorzsolt élesztőt langyos, cukros tejben elkeverjük, felfuttatjuk, az átszitált liszthez öntjük, majd a többi nyersanyaggal együtt tésztává gyúrjuk (a vizet ne egyszerre csurgassuk hozzá, mert nem biztos, hogy mind kell). Amikor a kezünktől és a deszkától (edénytől) elválik a tészta, akkor jó. Ezt követően meleg helyen, konyharuhával lefedve kb. 45-60 perc alatt megkelesztjük, átgyúrjuk, majd a kikent tepsiben kinyújtjuk.

kenyerlangos_001.JPG

A tejfölhöz hozzányomjuk a fokhagymát, ízlés szerint borsozzuk, kikeverjük, ezzel megkenjük a tészta tetejét, megszórjuk szalonnával, felkarikázott hagymával és reszelt sajttal. Az így elkészített tepsit félretesszük, és további 20-25 percig kelesztjük a tésztánkat. A kenyérlángost előmelegített sütőbe tolva (180 °C-os légkeveréses) kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

kenyerlangos_007.JPG

  • Ez nem egy tipikus kenyértészta mivel tejet, cukrot, tojást és fokhagymát is keverek bele, de ennek ellenére nekünk ez ízlik a legjobban.
  • A tésztához adhatunk főtt és áttört krumplit, feltétnek tehetünk rá kolbászt (napjainkban az elkészítési mód házról házra változhat), de a legjobb, ha kikísérletezzük a saját családi változatunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr56954793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizesnyolcas 2014.12.05. 22:40:00

Nem, nem ez az igazi kenyérlángos. Ez a piacok úgynevezett kemencés lángosa, amely nekem nagyon nagy csalódást jelentett gyerekkorom igazi kenyérlángosához képest.
A pusztán (ami ebben az esetben egy apró települést, az egykori bárói major nyolc cselédlakását jelentette) volt egy közkemence . Be volt osztva, hogy melyik nap melyik család süt benne. (Mivel a nyolc lakásból csak hét volt lakott, egy-egy családra éppen hetente került sor. ) Abban fantasztikus kemencelángost lehetett sütni. A tésztája semmiben sem különbözött a kenyérétől, merthogy a lángost is a kenyeret is ugyanabból a tésztából szakították ki, csak a lángost egészen laposra (vékonyra) formázták, talán meg is szurkálták. Mondjuk a mostani kemencés lángosénál vastagabb volt, de azért még kisgyerekként is át tudtam harapni. A kemencés lángossal ellentétben a kemencében semmit nem tettek rá, mert magában is nagyon finom volt. Fantasztikus volt a sima (üres) lángossal tejet inni. Persze utólag a kész lángost ki-ki kedve szerint ízesíthette: fokhagymás zsírral, sült szalonnával.
Számomra az igazi attrakció a friss (nem forró, de még meleg) lángosnak a sült héja volt, és az, hogy bárhol harapott ebbe a lángosba az ember, a falatba mindig jutott ebből a finom héjból. (És persze a vékony tésztának a belseje is másképpen sült át mint a kenyéré.)
Engem leginkább a mai bagett íze emlékeztet rá, de nem a hosszú fehér bagett, hanem van az egészen rövid és jó kovászos bagett.
süti beállítások módosítása