Itt a szeder szezonja, ebből adódóan ne üljünk a lakásban, hanem gyerünk ki az erdőszélre szedrezni! Miután degeszre ettük magunkat, és a kötelező lekvár/szörp adagunkat is befőztük, nekiállhatunk ennek a bitang fincsi sütinek. A torta elkészítése – talán a kevesebb gyakorlattal rendelkezőknek – bonyolultnak tűnhet, de nem kell megijedni, mert nem az! A krém alapja szezononként és ízlésenként változhat, kipróbálhatjuk málnával, áfonyával, ribizlivel vagy azzal, amiről éppen úgy gondoljuk, hogy pont megfelelő lesz számunkra.
Szedertorta (kb. 8 „kellemes” szelet)
A tésztához:
100 g darált, serpenyőben enyhén megpirított mogyoró, 4 db tojásfehérje, 2 csipet só, 120 g kristálycukor, 40 g liszt
A krémhez:
4 db fehér zselatinlap, 350 g szeder, 250 g Mascarpone, ½ teáskanál őrölt fahéj, 60 g porcukor, 3 evőkanál tej, 200 ml tejszín
A díszítéshez:
350 g szeder + ízlés szerint megszórhatjuk a tortánkat pirított, durvára vágott mogyoróval
Előkészítés: 10 perc, elkészítés 60 perc + (kb. 4 óra hűtés)
A tészta elkészítésénél először két tepsire sütőpapírt helyezünk, és ezekre felrajzolunk 4 db kb. 20 cm átmérőjű kört (én ezt nem tettem meg, hanem csak úgy „szemre” kentem ki a tésztát, ebből adódóan amorf lapokat kaptam, de szerintem ez inkább pozitívan befolyásolta az összhatást). A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd lassan beleszórjuk a cukrot. Tovább keverve, egy-két perc alatt sűrű krémet kapunk, amihez hozzáöntjük a liszttel összekevert mogyorót. Az egészet egy lapátkanállal óvatosan átforgatjuk, majd négyfelé osztva, szétkenjük a sütőpapíron (ha nincs két sütőlemezünk – nekem sem volt – akkor érdemes a tészta nyersanyagait megfelezni, először elkészíteni, majd megsütni az első adagot, és amíg az sül, addig kikeverhetjük a másik két lapot). A mogyorós tésztalapokat előmelegített, légkeveréses sütőben 180 °C-os (simába 200 °C-on) 10-12 perc alatt megsütjük, majd félretéve hagyjuk kihűlni.
Amikor a lapokkal és a szükséges mosogatással végeztünk, akkor hozzáfoghatunk a krémhez. A zselatint kevés hideg vízbe beáztatjuk (kb. 5-7 perc). A megmosott szedret összetörjük (használhatunk botmixert), szitán átpasszírozzuk, és a kicsurgó, magmentes levet összekeverjük a Mascarponéval, a cukorral és a fahéjjal. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, az egészet átkeverjük, majd lassan beleforgatjuk a krémünkbe, és ezt követően 30 percre betesszük a hűtőbe. Amíg hűl a krémünk, a tejszínt kemény habbá verjük, és 30 perc elteltével ezt is adagonként a krémünkhöz keverjük, majd további 1 órára visszatesszük a hűtőbe.
Végezetül összeállítjuk a tortánkat. A mogyorós lapok aljáról óvatosan lehúzzuk a papírt. Egy tortaállványra vagy egy tálra helyezünk egy lapot, ezt megkenjük a krém ¼-vel, majd megszórjuk szederrel, és addig csináljuk ezt a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A szederkrémes tortát kb. 2-3 órára betesszük a hűtőbe (a mogyorós lapok a krém nedvességétől megpuhulnak), majd azonnal kínáljuk!
A torta nem hivalkodóan édes, ezért aki gondolja, vékonyan megkenheti még szederlekvárral is a mogyorós lapokat.